Nyílt levél a békéért

A Jobbik nyílt levélben szólítja fel a hazai és nemzetközi szereplőket, pártokat az ukrajnai konfliktus befejezésére, a béke támogatására.

A Jobbik egyértelműen a béke és a semlegesség oldalán áll, ezért szeretnénk a magunk eszközeivel hozzájárulni ehhez, amihez viszont az őszinte párbeszéd elengedhetetlen. Ezért egy nyílt levelet teszünk közzé, amiben megszólítunk minden felet, aki tehet a békéért, hogy ez az értelmetlen háború, ez a mészárlás mielőbb befejeződhessen - mondta Mirkóczki Ádám szóvivő szombati sajtótájékoztatóján.

A Jobbik kötelességének érzi, hogy az Európai Unióban elsőként az őszinteség hangján szóljon minden félhez - hangsúlyozta. Mirkóczki úgy véli: azok a béketervek, amelyek Ukrajna területi integritásának sérthetetlenségén alapulnak, eleve kudarcra vannak ítélve, hiszen az ilyen cselekmények után már nem lehetséges. Emlékeztetett: elképzelhetetlen, hogy azok a háborús övezetben élő emberek, akiknek családtagjait az ukrán hadsereg ölte meg, vagy bombázott ki a javaikból elfogadnák újra az ukrán vezetést maguk fölött. A Jobbik szerint ezért egy teljesen más béketervre van szükség.

A képviselő szerint a magyar kormány eleddig nem tett semmiféle lépést a béke, illetve a kárpátaljai magyarok megvédése érdekében. Elég arra gondolni például, hogy az úgynevezett Nemzeti Összetartozás Bizottsága azóta nem ülésezett, mióta a kárpátaljai magyarokat tömegével küldik a mészárszékre. A Jobbik ezúton is köszönetet mondott Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének, aki bejelentette, hogy a fogságba esett ruszin és magyar katonákat elengedték, hiszen ők nem kívánnak harcolni a felkelők ellen - mondta. A nyílt levélben is arra kérik, hogy a magyarokat és minden olyan kisebbséget lehetőség szerint kíméljék meg, akik nem önszántukból harcolnak, hanem az ukrán kormány álságos politikája miatt.

Vona Gábor változtatás nélkül közölt nyílt levelének olvasásához kattintsanak ide.

A levelet lefordították angolra, oroszra, ukrán nyelvre, s minden létező testülethez, diplomáciai szereplőhöz eljuttatták. A párt szeretné, hogy az ukrajnai kisebbségekhez, minden véleményformálóhoz, politikai erőhöz eljusson ez a levél.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél előbb véget érjen, lehetőség szerint minél kevesebb veszteséggel, minél kevesebb emberi áldozattal záruljon, s azt gondoljuk, hogy ez a levél mérföldkő ennek érdekében. Bízunk benne, hogy a Jobbik példáját hazánkban és külföldön más pártok is követik majd - közölte Mirkóczki Ádám.