"Odafigyelt", hogy csak a bozótvágó lapjával üssön

Egy készenlétis rendőr 2012-ben bozótvágóval és egy teleszkópos gumibottal támadt Csoma Gábor labdarúgóra, a Ferencváros ismert szurkolójára.

Szó nélkül támadt a felbőszült rendőr

F. István - még rendőrként - 2012. szeptember 9-én egy gödöllői kocsmában bozótvágóval és egy teleszkópos gumibottal támadt Csoma Gábor labdarúgóra, a Ferencváros ismert szurkolójára. A férfi korábban többször is beszámolt a támadás részleteiről. Hajnali három körül egyedül üldögélt egy gödöllői bárban. Békésen iszogatott, amikor egy ordításra lett figyelmes és minden átmenet nélkül, váratlanul egy hatalmas ütést kapott, melynek következtében leesett a székről. Csak összekuporodni maradt ideje, miközben a felbőszült rendőr ütni-vágni kezdte. Ahogy próbált felkelni, a válla fölött vette észre, hogy valami villan az őrjöngő rendőr kezében, egy kardszerű eszköz, amellyel lesújtott a hátára. Csoma Gábor ismét a földre kuporodott védekezően, és csak az ütéseket érezte, amíg abba nem maradtak. F. István a támadás után ismeretlen helyre távozott. A rendőrök helikopterrel és kutyákkal is keresték, de csak pár nap múlva tudták elfogni a Hollandiából hazafelé tartó férfit, aki beismerő vallomást tett.

F. István verziója szerint a támadásnak egy szóváltás volt azt előzménye, majd később megtudta, hogy barátját késsel provokálta Csoma Gábor. Ezért – már ittasan – otthon magához vett egy bozótvágó kést és egy teleszkópos gumibotot, amelyekkel szó nélkül a bárpultnál ülő Csomára támadt. F. István állításaira a szóváltásról nincs bizonyíték, Csoma Gábor pedig a mai napig következetesen kiáll amellett, hogy semmiféle konfliktus nem előzte meg a brutális támadást. Biztonsági kamerafelvételek rögzítették azonban, hogy F. István minden átmenet nélkül kezdte el ütlegelni Csomát.

Az ügyben mostanra már elsikkadt, de korábban az is szóba jött, hogy F. István kábítószert fogyaszthatott a bűncselekmény éjszakáján, ezt azonban a volt rendőr tagadta, és az ügy bírósági szakaszában sem került elő kérdésként.

2012-ben a Valóságsokk című műsor próbált utánamenni a kábítószeres vonalnak. A Valóságsokk akkor olyan információk birtokába került, amelyek szerint F. Istvánt korábban kényszerszabadságra küldték labilis idegállapota miatt, illetve hogy kábítószer hatása alatt állt a bűncselekmény elkövetésekor.

A Gödöllői Járásbíróság 2013. január 14-én tárgyalás mellőzésével súlyos testi sértés miatt mondta ki bűnösnek F. Istvánt, akit akkor 2 év, a végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítéltek.

A Pest Megyei Főügyészség az ügyben perújítási nyomozást rendelt el, amelynek során a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség ismételten meghallgatta a tanúkat és további bizonyítékokat szerzett be. Az utóbbiak alapján az ügyészi indítvány szerint a cselekmény eredményeként fennállt az életveszélyes sérülések bekövetkezésének reális lehetősége, így a volt rendőrnek a perújítás során életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt kellett felelnie a Budapest Környéki Törvényszék előtt.

„Odafigyelt”, hogy ne öljön

A védelem szinte hihetetlen enyhítő körülményekre hivatkozott a Törvényszéken: F. István csak „kis és közepes ütéseket” mért Csoma Gáborra. Kiképzést kapott, ezért „odafigyelt”, hogy csak a lapjával üssön a bozótvágóval. „Visszatartotta” az erejét. Csoma Gábor a súlyosabb sérüléseit a „kölcsönös mozgásmechanizmusnak” köszönheti, F. Istvánnak „nem volt szándékában” életveszélyes testi sértést okozni. Az is a felsorolásban szerepelt, hogy F. István büntetlen előéletű, rendőri munkájával elégedettek voltak, de akadtak magánéleti és munkahelyi problémái. A védő szerint ez egy személyes tragédia, hogy nem tudja gyakorolni a hivatását, hiszen többet nem tud fegyveres testületnél dolgozni az ügy után. Továbbá arra hivatkozott, hogy F. István tényszerű beismerést tett, „megbánást tanúsított”, többször bocsánatot kért a sértettől, illetve 500 ezer forint kárenyhítést fizetett Csoma Gábornak.

F. István "odafigyelt", hogy a bozótvágó lapjával üssön... a többi csak a "kölcsönöns mozgásmechanizmusnak" köszönhető... - Fotók: fradimob.hu

A Budapest Környéki Törvényszék által szerdán kihirdetett ítélet szerint a büntetési tétel végül nem változott, de a 2 év börtönbüntetés végrehajtását nem 3 évre, hanem 5 évre függesztették fel. F. István és a védelem láthatóan örült az ítéletnek, amelyet tudomásul is vettek, ellenben az ügyész letöltendő büntetésért fellebbezett. Az ítélet nem jogerős.

A Törvényszék a határozat indoklásában a védelem által felsorolt enyhítő körülmények közül is figyelembe vett néhányat. Némileg ellentmondásos, hogy az indoklásnál elismerték, „fennállott a reális veszélye az életveszélyes testi sértésnek”, ugyanakkor az is elhangzott: „kétségtelen, hogy a vádlottnak nem állt szándékában életveszélyes sérülést okozni”. Súlyosbító körülménynek számított, hogy F. István rendőrként, ittasan követte el a támadást. Büntetlen előélete pedig „csak kisebb mértékben” fogadható el.