Öltönyös döntéshozók üzentek a sivatagi pokolba

"A tárgyalások nyolc órán át tartottak. Minden témával foglalkoztunk, a legnehezebbekkel is. Vannak pontok, amelyekben nincs egyetértés, de sokat haladtunk előre, és ezért két hét múlva ismét találkozunk, ugyanebben az összetételben" - mondta Laurent Fabius.
 
Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjét illetően volt a legfontosabb nézeteltérés, de voltak olyan témák, amelyekben megállapodás született. Ezek az átmenet folyamata, a választások és az ENSZ szerepe - tette hozzá.
 
"Fontos gondok megoldatlanul maradtak, de másokban egyetértettünk. A találkozó nem volt könnyű, de történelminek minősül. Ez volt az első alkalom, hogy minden szereplő közös asztalhoz ült, nagyon építő légkörben" - mondta Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Ő is kiemelte, hogy még megoldatlan, meddig maradhat hatalmon Aszad.
 
Philip Hammond brit külügyminiszter szerint egyetértés volt abban, hogy újra össze kell ülni miniszteri szinten a következő hetekben. "A folyamat lendületet vett" - jelentette ki.
 
Diplomáciai források szerint felmerült egy terv arról, hogy 4-6 hónapon belül tűszünetet kell elérni Szíriában. Ebben még nem állapodtak meg a felek, de fontolgatják az ötletet.
 
A zárónyilatkozatban a résztvevők országos tűzszünetre, a kormány és ellenzéke között elakadt tárgyalások felújítására és új választások kiírására szólítottak fel. Egyetértettek abban, hogy rendkívüli szükség van az összes diplomáciai erőfeszítés felgyorsítására. Felkérik az ENSZ-et, hogy ültesse le egymással a szíriai kormány és az ellenzéke képviselőit, hogy elindíthassák a politikai folyamatot, amely "hiteles, befogadó, a vallási ellentéteken felülkerekedő kormányzat létrehozásához vezet", amelyet új alkotmány megalkotása és választás követ. A választásokat az ENSZ felügyeletére bízzák.
 
A dokumentum hangsúlyozza, hogy Szíriának területileg egységes, független és világi jellegű államnak kell maradnia, az Iszlám Államhoz hasonló terrorista szervezeteket pedig meg szét kell verni.
 
John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja még a nap folyamán közös sajtótájékoztatót tart.
 
A csütörtök este kezdődött, kétnapos tárgyalások kulcsszereplői között voltak az Aszadot pártoló Oroszország és Irán mellett a szíriai elnök ellen harcoló felkelők legfőbb támogatói, az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Törökország. Irán kivételével a múlt héten Bécsben valamennyien részt vettek már egy tárgyalási fordulón. Az Aszad-rezsim és a szíriai ellenzék képviselői ezúttal sem voltak jelen, a meghívottak listája viszont kibővült a közel-keleti régió és Európa több országával, köztük Jordániával, Katarral, az Egyesült Arab Emírségekkel, Irakkal, Libanonnal, Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával.