Önellátó lenne az önkormányzat, nem hagyja az állam

Az önellátás útjára lépne Csanytelek, ám a munkanélküliségtől sújtott településnek betart az állam.

A településen 30-an dolgoznak közmunkásként a Start-munkaprogramban, idényzöldségeket, fűszerpaprikát termelnek a néhány hektárnyi önkormányzati területen. A megtermelt zöldségekből jut a rászorulóknak, felhasználják a közétkeztetésben, jelentős részét pedig maguk a közmunkások kapják meg, hiszen, ahogy Forgó Henrik polgármester is fogalmaz, 47 ezer forintból nem lehet megélni.

Szerettek volna legelőket, földeket bérelni állattartáshoz is, hogy a zöldség mellé húst is tudjanak adni az embereknek, ám erre nincs lehetőségük, sőt, az állam miatt most még a zöldségek egy részét is bukhatják.

A megyei kormányhivatal munkaügyi kirendeltsége 2014 szeptemberében még arról tájékoztatta a Start-munkaprogramban részt vevő önkormányzatokat, hogy ha nincs elég földjük, bérelhetnek, ez a lehetőség azonban 2015 januárjára megszűnt, ezt követően már új haszonbérleti szerződés kötésére sincs lehetőségük.

Forgó Henrik elmondta: 20 hektár szántót és 40 hektár legelőt kértek állattartáshoz, ám nem kaptak, a területet más pályázóknak adta az állam. Összesen 1 hektárt kaptak a földalaptól, ám a szerződés lejárta miatt idén már azt sem ültethetnék be. Úgy tűnik, ez a település első emberét nem érdekli, a délmagyar.hu-nak így nyilatkozott:

Zavarjon el róla az állam: két éve megtrágyáztuk, hogy ne csak tornázzanak, hanem termelni is tudjanak rajta a közmunkások, ezért az idén is használni fogjuk! A munkanélküliség megoldását az önkormányzatokra bízták, de nem engedik, hogy azt csináljuk, amihez értünk, aminek értelme van.