Orbán Viktor: Magyarország és Szlovákia érdekei "legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak"

Orbán Viktor: Magyarország és Szlovákia érdekei "legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak"

A miniszterelnök ma szlovák kollégáját, Robert Ficót fogadta, kijelentve: évek óta vártak erre a találkozóra. Elárulta: megkezdik egy újabb magyar-szlovák együttműködési csomag előkészítését.

A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is, ezért megkezdik egy újabb kétoldalú együttműködési csomag előkészítését - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján

a hivatalába nemrég visszatért Robert Ficót köszöntve azt mondta, hogy "évek óta vártunk erre a találkozóra".

Először 2012 áprilisában, most pedig már 33. alkalommal tartottak kétoldalú találkozót, ami talán Európa-rekord - jegyezte meg.

Orbán hangsúlyozta: a folyamatosság, a biztonság és a stabilitás a legfontosabb politikai érték, ezért egy ilyen hosszú távú kapcsolat nagy érték, mindkét nép javát szolgálja. A két nép történelmét nem lehet egymástól elválasztani, és a mélyben van egy nagyon erős civilizációs kapocs, a latin kereszténység világa - mutatott rá. Azt is hozzátette, hogy

szerinte Magyarország és Szlovákia érdekei "legalább 99 százalékban egy irányba mutatnak", mindkét ország számára fontos a szuverenitás.

"Magyarország részéről - és úgy érzem, hogy itt van azonosság - nem örülünk a brüsszeli szuperállami kezdeményezéseknek, egyáltalán nem örülünk az illegális migrációt legitimálni akaró törekvéseknek, meg akarjuk védeni a határainkat, és mi akarjuk megmondani, kiket engedünk be az országunkba" - tette hozzá (bár a vendégmunkásokról nem ejtett szót - a szerk.).

A magyar miniszterelnök köszönetet mondott Robert Ficónak, amiért a szlovák rendőrök rendszeresen segítenek megvédeni Magyarország déli határait, és jelezte: cserébe Magyarország örömmel járul hozzá ahhoz, hogy 2024 elejétől közreműködjön a légtérrendészeti feladatok ellátásában a szlovák légtérben.

A gazdasági biztonságra kitérve arról számolt be:

ma Magyarország számára Szlovákia a 3. legfontosabb kereskedelmi partner, a kétoldalú forgalom állandósult az évi 15 milliárd eurós sávban.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország biztosítja a tranzitot Szlovákia kőolajellátásához, cserébe a villamosenergia-import negyede Szlovákiából érkezik.

Felidézte, hogy az elmúlt években mindkét kormány az összeköttetések fejlesztését tartotta a legfontosabbnak: hidak, vasutak, utak, gáz- és villanyvezetékek épültek. A Robert Ficóval 2014-ben kötött megállapodást maradéktalanul végrehajtották, ennek köszönhetően a két ország közötti hatátkelőhelyek száma 20-ról 40-re nőtt, ami jelentős mértékben járul hozzá a határsávban élők életminőségének "tapintható" javulásához - emelte ki, majd hangsúlyozta:

Megegyeztek egy második magyar-szlovák együttműködési csomag megalkotásáról, ennek érdekében pedig felállítanak egy egyeztető bizottságot.

Orbán Viktor újságírói kérdésekre válaszolva könnyű helyzetről beszélt az Európai Tanács (ET) elnöksége kapcsán, hiszen mind Magyarország, mind ő maga ellátta már ezt a feladatot, nem kevésbé "puskaporos" időkben. Van tapasztalatunk, hogyan kell a nemzeti álláspontunkat érvényesíteni úgy, hogy közben ne sérüljön az ET soros elnökeként betöltendő mediátori szerep - mondta el. Hozzáfűzte: szlovák partnerével abban maradtak, hogy az elnökségi felkészülés jegyében az európai ügyekért felelős magyar miniszter szorosan együttműködik szlovák kollégájával.

"Fel sem merül semmilyen kétség, hogy ezt a munkát nem nekünk kellene elvégezni"

- jegyezte meg, majd az ET mostani elnökének távozásával kapcsolatban elmondta, szívesen megold bármilyen adódó feladatot, de sem magának, sem pártjának nincsen ambíciója semmilyen európai tisztségre.

Szintén kérdésre válaszolva kitért a február 1-jei uniós csúcstalálkozóra is, emlékeztetve, hogy azon két kérdést fognak tárgyalni: hogyan segítsék Ukrajnát, illetve hogyan módosítsák az EU költségvetését. Magyarország a két kérdés szétválasztása mellett van, mert azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget az unió költségvetésén kívül adják - emelte ki.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország nem szeretne közös hitelt felvenni, de készen áll arra, hogy a rá eső összeget a nemzeti költségvetésből biztosítsa Ukrajnának. Ha ezt a javaslatot Brüsszel elfogadja, Ukrajnának lesz segítsége a költségvetésen kívül, ám ha nem, kénytelen vagyok ezt a folyamatot megállítani - közölte.

Az uniós költségvetés módosításával kapcsolatban elmondta,

Magyarország a Szlovákia számára fontos pontok mindegyikét tudja majd támogatni.

Magyarország készen áll arra, hogy támogassa Ukrajnát, ezt a saját költségvetéséből meg fogja oldani, de nem akar senkivel közösen hitelt felvenni és nem akarja, hogy ez a kérdés bekerüljön a költségvetésbe - összegzett Orbán Viktor.

A kormányfő a Facebookon azt írta a mai kétoldalú találkozó margójára:

Isten hozta újra Magyarországon Robert Ficot, a Szlovák Köztársaság miniszterelnökét!

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd)