Orbán: az én dolgom, hogy kinek a tanácsait hallgatom meg

A HVG tudósítása szerint a Pécsen Páva Zsolttal közösen tartott sajtótájékoztatóján kérdezték ismét Habony Árpádról a miniszterelnököt. Orbán azt mondta, már a beiktatásán azt ígérte, hogy helyre kell állítani a szavak helyes értelmét, de ehhez nem sok segítséget nem kap az újságíróktól, mert

"a politikai tanácsadó egy jogi kifejezés és nem azt jelenti, hogy kivel szokott az ember beszélgetni".

"A politikai tanácsadó nálunk jogi kifejezés. A miniszterelnökségen és a minisztériumokban is dolgoznak politikai tanácsadók. Hogy én kire hallgatok még a feleségemen kívül, az meg az én dolgom, mert én vállalom a felelősséget a döntéseimért"

 - jelentette ki Orbán, majd hozzátette, a végén ő hozza meg a döntést.

"A politikai leskelődés, a politikai peepshow egy népszerű dolog" - állapította meg Orbán, aki "a magyar kávéházi kultúrán felnőtt" embereknek tulajdonította a találgatásokat Habony Árpáddal kapcsolatban.

Orbán a Habonyról kérdező újságíróknak is visszaszólt, és azt mondta,

"ha van politikai tanácsa, ne tartsa magában, küldje el nekem, és akkor majd megírhatják, hogy a Népszabadság újságírójának politikai tanácsaira is hallgatok".

Egy hete Miskolcon Orbán Viktor – újságírói kérdésre – úgy fogalmazott Habony kapcsán, hogy „ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel.” A miniszterelnök azt is mondta: nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a sajtó kit nevez az ő tanácsadójának.