Orbán meghirdette a déli nyitást és háborúzna az ISIS ellen

Harcolnunk kell az ISIS ellen, nem mehetünk szembe az EU-val és a NATO-val. Lenyúlta Vona szövegét, de meghirdette a déli nyitást is.

Orbán szorgalmazta, hogy a jövőben ne félévente, hanem évente legyen hasonló értekezlet. A miniszterelnök ecsetelte, hogy milyen változások történtek a világban az első világháború óta. Szerinte most is egy hatalmas változás zajlik, néhány éven belül új világrend jön.

Balekok vagyunk

A miniszterelnök azt kérte a nagykövetektől, hogy alkalmazkodjanak ehhez a változáshoz. Jelezte, készüljenek fel arra, hogy szokatlan dolgok fognak történni. Mint mondta, mi magyarok sokszor rendkívül dörzsöltnek hisszük magunkat, közben viszont mi vagyunk a legnagyobb balekok. Példaként említette Putyin magyarországi látogatását, amit sokan riadtan fogadtak, ám közben az olasz miniszterelnök személyesen ment Oroszországba, majd aláírt egy egymilliárd dolláros befektetési alapot, a németek pedig szintén kulcsfontosságú megállapodást kötöttek az oroszokkal.

Szerinte a magyar külügy korábban mindig is arisztokratikus volt, ám ma már nem ez a fajta minőségi tudás szükséges, hanem az a dörzsöltség, ami segít átlátni a mozgásteret és pénzre váltani a lehetőségeket.

Szó sem lehet arról, hogy szembemenjünk az EU-val és a NATO-val

Orbán a Jobbik felvetéseit elutasította, mivel mint mondta, "Magyarország népszavazással döntött az EU- és a NATO-tagságról is." Az ezzel kapcsolatos kérdéseket semmilyen kormányzati politika nem írhatja felül. (Jóllehet, a népszavazás óta sok tapasztalattal gazdagodott a magyar társadalom az említett szövetségekről, és a radikális párt újabb népszavazást kezdeményezne.) A magyar politikának ezáltal eleme a nyugati katonai koalíciókban való részvétel. Ezért szorgalmazza azt is, hogy Magyarország vegyen részt az ISIS elleni harcokban is. Beismerte, hogy ez kockázatos, de szükséges ahhoz, hogy bebizonyítsuk, a nyugathoz tartozunk.

Vonától nyúlt Orbán

Orbán szerint le kell számolni azzal a tézissel, hogy a magyar érdekek mindig egybeesnek annak a nagyhatalomnak az érdekeivel, aminek épp a vonzáskörébe tartozunk. Jelen helyzetben tehát nem feltétlenül ugyanazok az érdekeink, mint a németeknek vagy az amerikaiaknak. Miután ezt kimondta a miniszterelnök, hozzátette: mindezt nem kell kimondani, de fontos, hogy gondolatainkban ott legyen.

Orbán ezt követően eljutott odáig, amit Vona Gábor már hosszú ideje hangsúlyozott: mint mondta, három erős nagyhatalom helyzete határozza meg, hogy mi történik velünk: Németországé, Törökországé és Oroszországé, tehát ezt a kapcsolatrendszert kell első sorban erősítenünk. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben ezen országok vezetőit fogadtuk Magyarországon.

Manipulált adatok miatt lehet nagy a szánk

Nem könnyű a dolgunk, mert nincsenek tömegpusztító fegyvereink, jelentős haderőnk és nyersanyagkészletünk se, ezért gazdasági téren kell erőt felmutatnunk - mondta Orbán. Látni kell ugyanakkor, hogy az EU még évekig nehézségekkel fog küzdeni. Jó példa lehet előttünk Lengyelország, akik a visszaesés idején is folyamatosan sikereket értek el. Orbán szerint hamarosan ebbe a kategóriába fogunk tartozni mi is. A politikus szerint gazdasági teljesítményünk jogosít fel minket arra, hogy határozottan beleszóljunk a dolgokba: csökkent a munkanélküliség, csökkent az államadósság is, ez pedig egy sikertörténet. (Mondanunk sem kell, az államadósság adatait nézve nincs sok okunk a bizakodásra, a munkanélküliség pedig jelentős részben nem valódi munkahelyek létrehozása, hanem a közmunkaprogram bevezetése, és a külföldön dolgozó magyarok számának beszámítása miatt csökkent.)

Orbán rájött, hogy a multik exportálnak

A miniszterelnök elmondta: bár sikeres a keleti nyitás, a Nokia bezárása miatt csökkentek az exportot jellemző számaink. Ebből arra következtetett, hogy  nem elég csak a makroszámokat nézni, hanem az export szerkezetét is meg kell vizsgálni, így láthatjuk, hogy annak jelentős részét nem a magyar kis- és középvállalkozások, hanem a multik adják. Orbán szerint szerkezeti átalakításra van szükség, fontos megerősíteni a magyar vállalkozásokat. Megjegyeznénk: hatalmas felfedezés ez 2015-ben...

Afrika és Dél-Amerika felé fordulunk

Orbán úgy látja, a keleti nyitás megtörtént, a kapu nyitva van. Idén még ázsiai országokba látogat, ám ezt követően délre kell fordulnunk. A miniszterelnök arra számít, hogy Ázsia növekedése megtorpan, Afrika viszont hamarosan stabilizálódni fog, csakúgy, mint Latin-Amerika, ezért a jövőben ebbe az irányba fordulunk.

Ezért fontos az ukrán helyzet

Orbán azt is elmondta, hogy Ukrajna destabilizációja éles ellentétben áll Magyarország érdekeivel, mivel Oroszország és hazánk között kell lennie valaminek, ami minél nagyobb, annál jobb; nem akarunk közös határt az oroszokkal. A kárpátaljai magyarok helyzetét nem emelte ki.