Orbán Viktor az egylépéses márciusi nyitást sem zárja ki, szerinte kiemelkedő arányban tartjuk be a szabályokat

Orbán Viktor az egylépéses márciusi nyitást sem zárja ki, szerinte kiemelkedő arányban tartjuk be a szabályokat

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten cseh kollégájával, Andrej Babissal tárgyalt. 

"Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít"

- fogalmazott a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést – jelentette ki a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat.

Orbán úgy fogalmazott, szerinte

a magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami szerinte összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról.

Így lesz a nyitásnál is – erősítette meg -, egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre – mondta a miniszterelnök a konzultációról, majd hozzátette, Andrej Babissal szemben van egy előnye, az, hogy neki nem koalíciós kormányt kell vezetnie, így a döntéshozatal gördülékeny lehet.

Orbán arról is kifejtette a véleményét, hogy a visegrádi négyek gazdasági értelemben nagyon szép reményekkel jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból, és a korábbiaknál is gyorsabban csökkenthetik azt a lemaradást, „amit a történelem ránk mért”.

A miniszterelnök szerint most vakcinát kell szerezni, és nem most kell megvitatni azt a kérdést, hogy lehetett volna-e jobban, gyorsabban vagy másképpen tenni ezt az unióban. Kifejtette, nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni.

Elmondta,

"Az orosz vakcinával kapcsolatos bizalmatlanságról azt gondolom, azt majd az idő meg fogja oldani”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, minden nap azon dolgoznak, hogy újabb és újabb adagokat szerezzenek bárhonnan is, olyan vakcinát, amely kiállja a magyar biztonsági előírások próbáját.

(24.hu)