Orbán köszöntötte a lengyeleket, de a levélből kimaradt a nemzeti régiók ügyének támogatása

Orbán köszöntötte a lengyeleket, de a levélből kimaradt a nemzeti régiók ügyének támogatása

Levélben köszöntötte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt és rajta keresztül Lengyelország valamennyi polgárát Orbán Viktor kormányfő a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap.

Lengyelországban május 3-án az 1791-ben ezen a napon elfogadott alkotmányról emlékeznek meg.

„A világjárvány súlyos kihívások elé állít mindannyiunkat, ezért a nemzeteink közötti szoros együttműködésre és szolidaritásra most különösképpen szükségünk van. Örömmel tölt el, hogy visegrádi együttműködésünk rendkívül jól vizsgázik ebben a nehéz időszakban is” – írta Orbán Viktor.

Kifejezte meggyőződését, hogy „közös munkánkkal hozzájárulhatunk Európa keresztény örökségének megőrzéséhez, a kontinens biztonságának és versenyképességének megerősítéséhez, valamint gazdaságaink újraindításához”. A magyar kormányfő bízik abban, hogy európai szinten is eredményesen tudnak fellépni a közös érdekekért, és „a képmutató európai vitákban mi, magyarok és lengyelek a jövőben is számíthatunk egymásra”.

„Mielőbbi személyes találkozásunkban bízva kívánok Önnek felelősségteljes munkájához sok sikert és jó egészséget” – zárta a lengyel miniszterelnöknek írt ünnepi levelét Orbán Viktor.

Eddig az MTI híre.

Orbán Viktor leveléből azonban

sajnos kimaradt az a kérés, hogy lengyel barátaink is támogassák a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezést.

Pedig a lengyel alkotmány napjánál jobb apropót nehéz lenne találni!

Az aláírásgyűjtés május 7-én zárul, és amellett, hogy a sikerhez az unió tagállamaiból legalább 1 millió támogatót kell felmutatni, legalább hét tagállamban el kell érni egy minimum küszöböt (az adott tagállam EP-képviselői számának 750-szeresét).

Az kezdeményezéshez az interneten már csaknem félmillióan csatlakoztunk, de a tagállami küszöböt egyelőre csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült megugrani.

Lengyelországból legalább 38 250 szignóra lenne szükség, de

cikkünk írásáig mindössze ennek 0,68 százaléka, 260 aláírás gyűlt össze történelmi barátainktól.

Ha Ön még nem támogatta az őshonos kisebbségek által lakott régióknak (Székelyföld, Katalónia, Dél-Tirol stb.) azt a lehetőségét, hogy önállóan pályázzanak az EU kohéziós forrásaira, akkor IDE KATTINTVA megteheti. Egyúttal arra is kérjük,

támogatásra biztassa az EU más tagállamaiban élő barátait, ismerőseit is!