Őrjöngve gyújtogattak a Black Lives Matter aktivistái Franciaországban

Remek, hogy már Európában is élvezhetjük eme kiváló szervezet jelenlétét.

Az Észak-franciaországi városkában az után szabadultak el az indulatok, hogy egy rendőri őrizetben lévő maláj férfi, Adama Traoré tisztázatlan körülmények között életét vesztette.

A BLM szimpatizánsai a szerintük rasszista indíttatásból elkövetett "gyilkosság" ellen tiltakozva vonultak utcára, ám a demonstrálók közül sokan eleve rombolási szándékkal érkeztek:

a tömeg több tagjánál is baseballütő, illetve gyújtogatásra alkalmas eszközök voltak.

A tüntetők több autót, benzinkutat és kukát is lángba borítottak, illetve összetörtek.

Az egyik környező településen, Persanban egy raktár-komplexumot is felgyújtottak a vandálok.

A fékevesztett tombolásnak több városi objektum is áldozatul esett:

a demonstrálók többek között egy könyvtárat és több hivatalos épületet is súlyosan megrongáltak.

A rendőrség nagy erőkkel próbálta megfékezni a tömeget, akik házilag barkácsolt gyújtóbombákkal dobálták a rendfenntartókat, akik közül többen súlyos sérüléseket szenvedtek az összecsapások nyomán.

Nathalie Groux, helyi polgármester elítélte a BLM által kiprovokált erőszakhullámot és hangsúlyozta, hogy az értelmetlen pusztítás nem old meg semmit.

Hozzátette:

"Kétség kívül az volt a céljuk, hogy felgyújtsák a városházát. Leverték a postaládát, betörték az ajtót, majd szemetet dobáltak be, mielőtt behajítottak egy Molotov-koktélt. Szerencsére (ez utóbbi) nem gyulladt meg."

A zavargásokat megelőző felvonuláson több ezer színes bőrű demonstráló vett részt, "Igazságot Adamának!" feliratú pólókban.

A résztvevők már ekkor ordítozni kezdtek a demonstrációt biztosító rendőrökkel, ám az áldozat családja ekkor még meg tudta fékezni az indulatokat, ám a később eszkalálódó helyzeten már ők sem tudtak úrrá lenni.

Adama Traorét egy zsarolási ügy kapcsán vették őrizetbe a francia hatóságok, a férfi halálának körülményeit egyelőre vizsgálják.