Osztrák bérek hazánkban? 2040 előtt esélytelen!

Osztrák bérek hazánkban? 2040 előtt esélytelen!

Bár az Orbán-kormány is hitegette a magyar választókat azzal, hogy fel fogunk zárkózni, rendezni fogják a bérszínvonalat, ez valójában nem történt meg. 33 éve várjuk, hogy felzárkózzunk az európai bérekhez. Eddig sikertelenül.

A Növekedés.hu most utánaszámolt, ha így folyatatjuk, mennyi idő kell még, hogy utolérjük az osztrák és német béreket. Spoiler: Nagyon sok!

Számításaik szerint, ha az utolérni kívánt ország bérszintjének 65-70 százalékát elérjük, akkor hibahatáron belül vagyunk. Ennyinél ugyanis már nem érezzük úgy, hogy le lennénk maradva.

Jelenleg Ausztria és Németország 2800 euró körüli átlagának még csak 35-36 százaléka közt vagyunk a hazai 1000 eurós értékkel.

Szóval ezt kéne megduplázni. Viszont ehhez még hozzá kell adni az időközben lezajló osztrák és német béremelkedést is.

Az elmúlt 10 évben euróban a magyar átlagbér megduplázódott. Egy kicsit nagyobb is volt az emelkedés. Bár ez az emelkedés már a munkára rakódó terhek csökkenése miatt is van, ami nem ismételhető meg.

Ausztriában és Németországban 2-4 százalék között nőttek a bérek. Viszont most, mikor berobbant az infláció, ott is megugrott a béremelkedés, így az elmúlt 10 évben 40 százalékkal nőttek a fizetések. A Növekedés.hu mégis csak 30 százalékos emlkedéssel számol, mivel az ilyen inflációs sokkok ritkák.

Mindez alapján 10 év múlva a magyar bér euróban megduplázódna, 2000-2100 euró lenne, az osztrák és német szint 3600 körüli.

Ha így lenne, a magyar bérszint 10 év múlva elérné a célországok 56–58 százalékát, és nagyjából 2039-ben vagy 2040-ben érnénk el a kitűzött célt. Ha ha nem minden alakul úgy, ahogy az utóbbi 10 évben, lassul például a növekedés, akkor még 15-25 éves további bérfelzárkózási időre lehet szükség. Azt az álombérszintet, amit velünk ellentétben a csehek, szlovének és észtek már elértek, 2030-ra érhetjük el.

(Címlapkép: Pixabay)