Palesztin foglyokat bántalmaztak és aláztak meg az izraeli erők az ENSZ tisztviselője szerint

Palesztin foglyokat bántalmaztak és aláztak meg az izraeli erők az ENSZ tisztviselője szerint

Állítólag voltak, akiket bekötött szemmel tartottak fogva és bántalmaztak, egyeseket pedig pelenkában engedtek ki a hideg időben.

Az izraeli biztonsági erők palesztin fogvatartottakkal szembeni megalázó bánásmódjáról számolt be pénteken az ENSZ egyik, a Gázai övezetben tartózkodó emberi jogi tisztviselője - tudatta az MTI.

Ajith Sunghay újságíróknak azt mondta, találkozott olyan, szemmel láthatóan sokkos állapotban lévő palesztin férfiakkal, akiket elmondásuk szerint hetekig - akár 55 napig - tartottak fogva ismeretlen helyen bekötött szemmel és bántalmaztak,

ráadásul egyeseket pedig pelenkában, megfelelő ruházat nélkül engedtek szabadon a hideg időben.

A tisztviselő közölte, hogy

pillanatnyilag nem tudni, pontosan hány férfi került fogságba Izrael gázai hadműveleteinek kezdete óta, de becslése szerint a számuk több ezerre tehető.

Izrael egyelőre nem reagált a vádakra, a hadsereg szóvivője azonban korábban elismerte, hogy noha erőik a nemzetközi joggal összhangban bánnak a fogvatartottakkal, a fegyverek és robbanóanyagok kiszűrése érdekében gyakran felszólították őket ruházatuk átadására.

Az izraeli televízió decemberben felvételeket sugárzott Gázában alsóneműre vetkőztetett palesztin férfiakról. Ejlon Lévi izraeli kormányszóvivő akkor azt mondta, hogy a képeken

"katonakorú férfiak láthatóak, akiket olyan területeken fedeztek fel, ahonnan a civileket már hetekkel ezelőtt evakuálni kellett volna".

(Címlapkép: Izraeli tartalékosok és harckocsizók gyakorlatoznak a libanoni határ térségében, az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsíkon az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus idején, 2024. január 4-én. MTI/AP/Ohad Zwigen)