Palesztin költőt ítéltek halálra Szaúd-Arábiában.

A szaúdi "igazságszolgáltatásról" tudni kell, hogy a bíróságok nem egyszerűen a muszlim jog, a saría alapján ítélkeznek, hanem annak legszélsőségesebb, kicsavart, úgynevezett vahabita értelmezése szerint. A bírák nem jogi egyetemet, hanem vahabita vallási iskolát végeznek. Az Istengyalázást, vagy a hit elhagyását halállal büntetik. Ám ezt a két bűnt igen nagyvonalúan kezelik, lényegében bármire rásüthetik, ami a muszlim klérus, vagy az állam érdekét sérti. 
 
Fajad ítélete igen jó példa erre. A fiatal költőt tavaly májusban tartóztatta le a vallási rendőrség. A vád azon alapult, hogy állítólag több tanú
hallotta, amint Allahot gyalázza és destruktív szellemiséget terjeszt egy kávézóban egy személyes beszélgetés alkalmával. 
A bírák szintén "Istengyalázónak" titulálták több versét is. A vádak között szerepelt az is, hogy "erkölcstelen viszonya van" több nővel. Ezt a telefonján tárolt és az Instagrammra feltöltött fotókkal "bizonyították".  Például ezzel:
 
 

#mostlyvisible

Ashraf Fayadh (@ashraffayadh) által közzétett fénykép,

 
Súlyosbító tényezőnek számított, hogy 
hosszú hajat visel.
Ám valószínűleg nem ez volt, amivel magára haragította a hatalmat. Barátai úgy vélik, valójában azért kell bűnhődnie, mert 2013-ban 
filmre vette, ahogyan egy fiatal férfit nyilvánosan megkorbácsol a vallási rendőrség. 
Fayad határozottan tagadja a vádakat, a bíróság előtt hithű muszlimnak vallotta magát, akinek költeményeit rosszindulatúan félremagyarázzák.  Mindez azonban nem sokat számított. Ügyvédet nem fogadhatott, a bírák a második eljárás során már meg sem hallgatták. Jogfosztottságához az is hozzájárulhatott, hogy az egyébként szavakban az "arab testvériséget" oly gyakran hangoztató Szaúd-Arábiában "idegenként" tekintettek rá. Hiába született ugyanis az országban, szülei palesztin menekültek voltak. 
 
Első fokon négy év börtönre és 800 (!!!!) korbácsütésre ítélték. (A hatóságok az ilyen jellegű ítéletek végrehajtását általában "humanitárius" okokból részletekben hajtják végre, hiszen ennek már a töredékébe is belehalna az elítélt.) A vád azonban túl enyhének tartotta az ítéletet, így fellebbezett. Így született meg a mostani végzetes ítélet. 
 
A verdikt komoly felháborodást keltett nem csak a nyugati, de a közel-keleti közvéleményben is. Egy petícióban 100 értelmiségi követeli az arab világ számos országából, hogy Fajadot ne végezzék ki. A szaúdi hatóságok azonban egyelőre hajthatatlannak tűnnek. 
 
Szaúd-Arábia a világ egyik legtöbb emberi jogsértését elkövető állama. Az abszolút monarchiában nyoma sincs a szólás- és sajtószabadságnak, meg úgy általában semmilyen emberi és polgári jognak. A szélsőséges vahabita elveken nyugvó sivatagi királyság nem csak saját állampolgárait boldogítja. Világszerte nyílt titoknak számít, hogy Katar mellett a dzsihádista terrorizmus innen kapja a legtöbb "magánadományt". A szaúdi hadsereg március óta véres háborút vív Jemenben, ahol rég betiltott fegyvereket vetnek be, és szándékosan idéznek elő éhínséget. A sok milliárd dolláros olajvagyonon ülő ország szankcionálása az elmúlt hónapokban azonban 
fel sem merült
a nemzetközi közösség részéről.