"Náci fasz" - egyre igényesebb a parlamenti vitakultúra

A szocialista frakció felől igényes érvek kapnak szárnyra. 

A jobbikos Vágó Sebestyént a felszólalása alatt Teleki László, az MSZP képviselője, volt romaügyi államtitkár "náci fasznak" nevezte - legalábbis ezt állítja a jobbikos képviselő a tegnapi parlamenti vita jegyzőkönyve szerint. Ugyan a bekiabálás jegyzőkönyvbe nem került, de Vágó idézi ügyrendi felszólalásában. A levezető elnök szerint ezzel neki nincs dolga, a Jobbik pedig házbizottsághoz fordul. Íme a részlet:

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azért kértem ügyrendben szót, mert a bekiabálási stílusnak  amit én egyébként elfogadok mint parlamenti műfajt  azért vannak bizonyos határai. Olyan szavak hangzottak el Teleki László képviselő úrtól, amikor én szóltam, amit felháborítónak és méltánytalannak tartok és visszautasítok. Személyes érintettség okán nem nyomhattam gombot, ugyanis egyik jelzőt sem tartom magamra illőnek azok közül, amiket elmondott. Finomítani fogom, amit mondott. Azt mondta rám, miközben felszólaltam, hogy „te náci férfi nemi szerv”. Szeretném, ha ez a jegyzőkönyvben lenne, mert lehet, hogy a bekiabálás nem került bele, és szeretném, ha a Házbizottság foglalkozna ezzel a kérdéssel. Főleg azért felháborító ez egyébként, tisztelt MSZP-s képviselők és tisztelt Teleki László, mert pont Teleki László az MSZP-kormányok alatt olyan pozícióban volt, minisztériumi pozícióban volt, amikor a romák integrációjáért kellett volna küzdenie…

ELNÖK: Képviselő úr! Ön ügyrendi kérdésben kért szót.

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Igen, ez az ügyrendhez hozzátartozik.

ELNÖK: Ezt én az ülés vezetőjeként nem tekintem ügyrendi kérdésnek.

VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Azt, hogy náci hímvesszőnek nevezett engem Teleki László képviselő úr?

ELNÖK: Képviselő úr! Az ülést én vezetem, a jegyzőkönyveket pedig a jegyzőkönyvvezetők hitelesen vezetik. Önnek van lehetősége arra a frakcióján keresztül, hogy amennyiben sérelem érte, akkor forduljon a Házbizottsághoz a jegyzőkönyv csatolásával. Képviselő úr, ezt a vitát itt én nem tekintem ügyrendi kérdésnek, és lezártnak tekintem. Köszönöm szépen. (Vágó Sebestyén: Köszönöm. Sneider Tamás: A Házbizottsághoz fordulunk.)