Pártállami Pénzügyminisztériumból érkezett a Quaestor pénzmentője

A Quaestor könyvvizsgálója a beszédes nevű Pénzmentő Kft. A cég ügyvezetője, Rocskai a rendszerváltás előtti Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára volt. Rocskai nehéz eset, “vad” volt. A miniszter azonban csak rálegyintett.

A Quaestor 2013. évi üzleti jelentésének a független könyvvizsgálója, a tavalyi évben is a Pénzmentő Kft. volt.  A HVG eheti száma “Brókercégek könyvvizsgálói” című cikkében közzétette az Igazságügyi Minisztérium gyűjtését, mely szerint a Quaestor auditorjának éves díja, 1,5 millió forint volt. A lap szerint a hatóságok felelősségét is felveti, hogyan hunyhattak szemet afelett, hogy a 70 milliárd forintos kötvényportfóliót mozgató cég mindössze ekkora összeget áldozott a hitelesítő munkálatokra.

A Pénzmentő ügyvezetője dr. Rocskai János (70), alkalmazottainak száma nulla. A Quaestor-jelentés összefoglalójában egyszer "Rocsakai" néven van elgépelve a könyvvizsgáló vezetékneve, ezért a helyes névírás kedvéért az alfahir.hu újságírója ellenőrizte az illetőt a keresőmotorok segítségével. Innen indult jelen cikk ötlete. Láss csodát Rocskai Jánosról kiderült, hogy 1971 és 1988 között a Pénzügyminisztérium munkatársa, mi több államtitkára volt. Mindezt saját maga vallotta be a Magyar Könyvvizsgálói Kamara oldalán közzétett szakmai önéletrajzában. Ugyanis a szervezetben szakmai alelnöknek is indult, jelenleg azonban csak regionális elnökségi tag. Az MKK jelenlegi szakmai alelnöke, amikor meghallotta Rocskai nevét „képtelenségnek” nevezte, hogy nyilatkozzon vele kapcsolatban.

"Végigjártam a hivatali "szamár-létrát" a főeladótól az államtitkári besszosztásig, feladatkörébe tartozott az állami költségvetés, az államháztartás makro-ökonómiai összefüggéseinek az elemzése.”

- írja a tapasztalt Rocskai önéletrajzában. A szakember részt vett a pénzügyi rendszer, ezen belül az adóreform és bankreform előkészítő munkálataiban.  1988 második felében első elnökhelyettesként az APEH egyik vezetője volt. Rocskai a rendszerváltás után miniszteri biztos volt a Hungária Biztosító Rt-nél, ezt követően a Kincstári Vagyonkezelő Szervezetnél dolgozott, majd 1993 megalapította a Pénzmentőt. 1998-ban letette a brókervizsgát, ezzel megszerezte a befektetési vállalkozási minősítést.

Települések, nagy cégek: szerteágazó megrendelői háttér

Az önkormányzati, költségvetési és non-profit terület a Pénzmentő Kft. megalakulása óta kiemelt szerepet tölt be a társaság tevékenységében. Több könyvvizsgáló munkatársuk rendelkezik "költségvetési" minősítéssel. Fontos feladatuknak érzik a törvényesség betartását emellett a mindennapok problémáinak megoldását. A cég a rendszerváltás óta Miskolc, Angyalföld-Újlipótváros, Óbuda és más települési és megyei önkormányzattal állt szerződésben, eseteként alvállalkozói minőségben. A Pénzmentő Kft. 1994-től napjainkig választott könyvvizsgálója a Quaestor Értékpapír Rt.-nek, ettől kezdve az együttműködést folyamatoson bővítve Quaestor csoport több más tagjának is rendelkezésére áll. 

Rocskai nem szerette a nyilvánosságot. 2004-ben a vele szerződésben álló Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésén, egy új önkormányzati szabályozás módosító javaslata kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a könyvvizsgáló mivel nem vesz részt a döntéshozatalban, ezért nem kell vagyonnyilatkozatot tenni. A Magyar Könyvvizsgálói Kamara és Pénzügyminisztérium erről korábban vitázott.

Veresegyházán sikeresen vizsgázott a pénzmentő

A Pénzmentő ott volt Veresegyházán is. Az Állami Számvevőszék 2012-ben a településen elkészített egy jelentést, amelyet jól jellemez az összefoglaló egyik tételmondata:

„Az Önkormányzat pénzügyi egyensúlyának gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága érdekében kezdeményezze – felelősök és határidők megjelölésével – az alábbi intézkedések megtételét...”

Az Élni Veresegyházon Egyesület (ÉVE) szerint a legdurvább az ÁSZ kutatási eredményeiben az volt, hogy Veresegyház pénzügyi kölcsönöket ad.

A tapasztalt polgármester és a tapasztalt pénzügyi szakember

A település polgármestere: Pásztor Béla, ötven éve vezeti a települést, politikai múltja révén korábbról is ismerhette Rocskait. Pásztor ellen egyébként eljárás is indult. Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék Pásztort hűtlen kezelés vádja alól bűncselekmény hiányában 2012. január végén felmentette

Az elniveresen.hu még 2008 írta azt, hogy:

„A probléma itt ugye az, hogy a kötvénykibocsátásból bejött pénzt adósságtörlesztésre kellett volna fordítani, mert ezt szavazta meg a képviselőtestület. Ha a polgármester nem ezt tette – márpedig nem ezt tette, különben nem beszélnénk most erről –, akkor hűtlen kezelést követett el. Rocskai úr problémája azonban nem ez volt, hanem hogy miért egyenlíti ki a tartozást előbb a vállalkozók felé, s miért nem előbb a szövetkezetek felé.”

Rocskai egyébként nemcsak az önkormányzatnak, hanem a helyi Takarék-szövetkezetnek is könyvvizsgálója volt. Ennek kapcsán is felmerültek kisebb anomáliák, a honlap úgy fogalmaz:

 „Rocskai urat nem érdeklik a vállalkozók, csak a másik munkahelye, ami nem szép dolog, különösen annak fényében, hogy ha becsődől egy önkormányzat, a pénzintézetek az elsők, akik a csődeljárásból kárpótolnak, és csak ez után jönnek a vállalkozók, tehát talán nem kéne annyira a Takarékszövetkezet miatt aggódni.”

Miért lepleződik le olyan nehezen a korrupció Magyarországon?

Az Élni Veresegyházán új elnöke egyúttal a Méltányosság Politikai Elemző Intézet kutatási igazgatója. Zsolt Péter, mint szociálpszichológus, pont a napokban írt egy véleménycikket, a Hír24 számára a brókerbotrányokkal kapcsolatban, „Miért lepleződik le olyan nehezen a korrupció Magyarországon?"
 
Zsolt az alfahir.hu számára azt mondta, hogy szerinte Rocskai ügyesen egyensúlyozott, úgy véli, hogy nehezen lehetne olyan hibát találnia a könyvvizsgáló munkájában, aminek jogkövetkezménye van. A könyvvizsgáló mindig rávilágított hiányosságokra, ezt megerősítette egy regnáló városatya is, aki szerint Rocskai ezután felmarkolta az újságját és szépen hazament.

Illusztráció az elniveresen.hu oldalról:

„Rocskai János – könyvvizsgáló – akinek minősíteni kellene múltat is, jövőt is, szintén a 2013-asra (költségvetés – szerk.) tett csak észrevételt: “van esélye, de nem valószínű, ezért támogatom.” Kis nevetés – szeretjük a stílusát – de több érdemi észrevétel tőle se jött.”

Rocskai egyébként már nem könyvvizsgálója az éppen a költségvetését elfogadni készülő településnek.

Rocskai a kezdetektől „vad volt”

Hetényi István 1980 és 1986 volt pénzügyminiszter, a tiszteletére alakult egy tisztelői kör. A Kör honlapján megjelent egy interjú, amely szerint Rocskai János a minisztérium párttitkára volt.
 
Kupa Mihály ezzel kapcsolatban  megjegyezte:

 „Rocskai nehéz eset volt, mert „vad” volt, ha szabad így mondani. De Hetényi, miután meghallgatta Rocskai elvtársat, ilyeneket mondott: „jó, igen, persze, ezek a fő feladatok, meghallgattuk, köszönjük szépen, és menjünk tovább”.

A Quaestor után nem mehetünk tovább.