Pride: a rózsaszín biblia nem gyalázó, a férfi-női kapcsolat pedig elavult norma

Elavult normákat hangoztató férfiak hibájának tartják, hogy nincsenek úgy elfogadva, mint mások.

Pénteken a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján Karlik Cintia és Daniel Holländer, a Pride sajtószóvivői papírembereket állítottak maguk mögé, melyeken Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János államfő, Tarlós István főpolgármester és Kövér László házelnök szerepeltek.

Azt mondták, azért csináltak belőlük figurákat, mert az elmúlt egy évben mindannyiuk tett valamilyen homofób, vagy transzfób kijelentést.

Nekünk, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereknek mind be kell fognunk a szánkat, ha nem akarunk gondot okozni néhány középkori eszméket hangoztató döntéshozónak.

A szervezők szerint Magyarországon a homoszexuális emberek félnek, mert másságuk miatt kirúghatják, megalázhatják őket, akár még az orvosnál is. Ezért felszólítottak minden politikai pártot, hogy tegyenek az LMBTQ-emberek jogegyenlőségéért, egyben figyelmeztettek, hogy felelősségre fogják vonni azokat, akik nem tesznek a diszkrimináció ellen.

A keresztényellenes provokációkkal kapcsolatos újságírói kérdésre Karlik Cintia nemes egyszerűséggel úgy reagált, hogy

Mi nem mondjuk meg a felvonuláson résztvevőknek, hogy hogyan érkezzenek. Mindaddig, míg békésen vesznek részt a vonuláson, olyan öltözékben érkeznek, amilyen kényelmes számukra. Fontosnak tartjuk az önkifejezést.

Mivel a történelmi keresztény egyház dogmáinak nyilvános kigúnyolása talán még a liberális értékrend szerint sem lehet egyenlő az önkifejezéssel, Daniel Holländer gyorsan hozzátette: bár ők nem tartják kereszténygyalázásnak ami történt, ettől függetlenül szívesen látnak minden LMBTQ-párti vallási közösséget, akár keresztényeket is, amik szerinte rendszeresen mennek is.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke eközben Pintér Sándor belügyminisztertől vár határozottabb fellépést a vallásgyalázások miatt.

A sajtótájékoztató után a rendőrség be nem jelentett sajtótájékoztató tartása miatt intézkedett a szervezőkkel szemben, a Kossuth tér ugyanis Kövér László keze alatt olyan különleges terület lett, ahol nem szabad csak úgy gyülekezni, meg jobbra-balra sajtótájékoztatózni. Kicsivel később a Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete is tartott egy -szintén be nem jelentett- sajtótájékoztatót a téren, ők azt kérték, a Parlament és a Városháza épületére szombaton kerüljön ki a szivárványos zászló.

A Pride-vonulás szombaton 15 órakor kezdődik a Hősök terénél, a szervezők mintegy húszezer embert várnak. Azt mondták, vélhetően most is le lesz zárva végig az Andrássy út, bár voltak jelei annak, hogy erre már nincs szükség. Megkeresésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság későbbre ígért tájékoztatást a kordonokkal kapcsolatban (Frissítés: a kordonról nem akartak nyilatkozni). A szervezők szerint 250 menetkísérő és 25 kamerás megfigyelő fogja kísérni a vonulókat.