Schiffer: az MSZP-Fidesz nagykoalíció zsákutcába vezeti az országot

Az ellenzéki képviselő tanulságosnak nevezte a parlamenti vitanapot, mert kiderült számára, működik egy belpolitikai vitákon túlmutató nagykoalíció, a szocialisták, a liberálisok és a Fidesz-KDNP között.

Schiffer szerint egyértelmű: Orbán Viktor és Szijjártó Péter elkötelezett a szabadkereskedelmi egyezmény mellett, míg a kormány álláspontjáról úgy vélekedett, hogy csak maszatolás zajlik, a lényeg azonban változatlan, a kormánypártok hagyják belevezetni Magyarországot ebbe a zsákutcába – utalt a TTIP veszélyeire a politikus.

Az LMP-s honatya arra figyelmeztettet: amennyiben ez az egyezmény megvalósul, Magyarország végleg egy összeszerelő-üzem marad, a kevés hazai kkv-nak nem marad más jelentősége, minthogy a multik üzemeibe szállítson ezt-azt. Ezzel végképp elvész annak az illúziója, hogy a magyar életszínvonal valaha is fel tudjon zárkózni az európai szinthez – tette hozzá.

Ugyanakkor egy kettéosztott gazdaságot is konzerválna ez az egyezmény – fogalmazott a pártelnök. A Fidesz és az MSZP közös bűnének nevezte, hogy hazánkban létrejött egy hatalmas multinacionális vállalati szektor, szövetséges hazai oligarchákkal, azonban velük szemben csak egy gyenge kis- és középvállalkozói réteg található. Ebben szerinte megegyezés van az álbaloldal és a Fidesz között.

Schiffer nem kapott választ arra a kérdésére sem, hogy Magyarországnak miért elfogadható bármilyen módon is egy olyan vitarendező testület, egy titkos magánbíróság, amely hazánkat megfoszthatja az Országgyűlés által ráruházott szuverenitástól, hogy önállóan döntsön például a gyógyszerárakban, környezetvédelemben, mezőgazdaságban vagy épp a munkajogban.

Ahelyett, hogy a globális pénzügyi spekulációt fékeznék meg, ezek a tervek csak reprodukálni fogják az uniót sújtó gazdasági válságot – jelentette ki a politikus.