Soha, semmiért ne utaljon előre!

122 embert csapott be egy férfi úgy, hogy az apróhirdetésben szereplő cikkek nem is léteztek, de az áldozatok előre utaltak.

A Gödöllői Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a férfival szemben, aki a kifizetett termékek helyett vagy semmit, vagy klóntelefont, esetleg száraztésztát küldött.
A turai férfi 2012 és 2014 közötti időben internetes apróhirdetéseket adott fel, amelyekben többek között mobiltelefont, laptopot, X-Box-ot kínált eladásra. A hirdetésekben több e-mail címet és telefonszámot is megjelölt, de soha sem használta a saját nevét: rokona, vagy nem létező személy nevét adta meg.
A hirdetésre az ország számos pontjáról jelentkezők a megrendelt termék vételárát - 3000-100.000 forintot - a vádlott által megadott bankszámlák egyikére utalták, vagy postai úton fizették ki.
Ám sokan hiába várták a csomag megérkezését, megrendelésükre semmit sem kaptak. Azok, akik megkapták a küldeményt, amikor kibontották, azzal szembesültek, hogy a vádlott a megrendelt mobiltelefon helyett telefon utánzatot vagy több esetben száraztésztát küldött. A férfi a reklamáló megrendelők számára elérhetetlenné vált.
A Gödöllői Járási Ügyészség 122 rendbeli csalás bűntettével, illetve csalás vétségével vádolja a férfit, akivel szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. 
 
A tanulság tehát az, hogy soha, semmiért ne fizessünk előre. Erre egyébként minden apróhirdetési oldal felhívja a figyelmet, de naiv emberek mégis vannak, sokuk pedig jelentős összeget veszít ezáltal. Javasoljuk, hogy személyes találkozót, vagy utánvétes küldési formát válasszanak: ha egy árusítónak ez nem jó, akkor már gyanús a helyzet.