Sok rászoruló már nem fázik, ideje, hogy jól is lakjanak

Az elv ugyanaz, mint a Szabadfogasnál volt.

A Facebook-on szerveződő mozgalom elindítója, Gerlóczy Zsigmond zongorista-zeneszerző erről szóló posztjában egyrészt köszönetet mondott a kabátokat gyűjtő és az adakozást segítő civileknek.

Hangsúlyozta: elültették "azt a bizonyos a magot" a magyar társadalomban, de azt gondozni is kell, hogy idővel kivirágozhasson, és "virágoskert váljék ebből az országból".

Újabb konkrét célt is megfogalmazott:

"Most, hogy felöltözni látszik az ország, itt az ideje, hogy jól is lakjon."

Rámutatott, hogy hazánkban kétszázezer éhező gyermek van, ami azonnali segítséget igényel,

ezért meghirdette a Szabadkonyhát.

Az új kezdeményezés lényege, hogy aki a kelleténél többet főzött vagy vásárolt, és nem szeretné kidobni a felesleget, az a legközelebbi szabad fogashoz tegye ki egy dobozban, amire ráírja, mit tartalmaz és mikor készült az étel.

"Így eljuthat azokhoz, akik más úton-módon nem juthatnak főtt ételhez - vagy ételhez egyáltalán"

- írta.

Az éttermeket is arra biztatta, csatlakozzanak az akcióhoz, hiszen a vendéglátásban köztudottan rengeteg étel landol a kukában a nap végén.

Szabaduljon meg megunt meleg ruháitól, és mentse meg egy honfitársunkat a fagyhaláltól!

Az ötlet egy ruhaboltból indult, amelynek a bejárata elé kitettek egy fogast, arra pedig egy feliratot: "Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet " A jólelkű boltos szép gesztusából országos akció kerekedett "Szabadfogas" néven. A kezdeményezés Facebook oldala szerint jelenleg a következő helyeken tehetjük ki megunt meleg ruháinkat, hogy segíthessünk a rászorulókon.