Számolgatás

Ha az égiek is úgy akarják, még a legjobb négybe kerülés is sikerülhet.

Mivel kicsit több lett az újdonsült fociszakértő, mint akik mondjuk emlékeznek a Jugoszlávia elleni 1-7-re, esetleg a Hollandia elleni 1-7-1-8 kombókra (fiatalabbak kedvéért: az első még Verebes, a Mágus kapitánykodása idején), ideje először is a tisztelet és a remény hangján előre leszögezni: a válogatott eddig elért eredménye fantasztikus és bármi benne van ebben a csapatban -tessenek megkapaszkodni- a csillagok kedvező állása esetén akár még a legjobb négybe kerülés (!) is.

Mától viszont a szurkolás mellett minden józan, futballhoz kicsit értő szakember és szurkoló bizony számolgatni fog.

Igaz, mi az elmúlt 30 évben eddig is ezt tettük egy-egy selejtezősorozat végén (legtöbbször inkább a közepén), csak most végre kivételesen van is értelme. És hatalmas tétje.

A csoportkörök harmadika ma kezdődik.

Igen nagy sansszal (persze Isten, a csillagok állása és a futballisták közbeszólhatnak) olyan eredmények lesznek szerdáig (amikor a portugálokkal játszunk), hogy legrosszabb verziónk, vagyis a legjobb négy csoportharmadikakkal való továbbjutás nem lesz veszélyben.

Ha nyerünk Portugália ellen, minden kérdés megválaszolva: Magyarország csoportelső.

Ha döntetlen és Izland netán nem tömné ki (kezdő rajongók kedvéért: nem nyerne sok-sok, például 4-5 góllal) Ausztriát, szintén csoportelsőség.

Ha vesztünk Portugália ellen és Izland nem nyer (!), csoportmásodikak vagyunk.

A legszerencsétlenebb konstelláció a portugál és Izlandi győzelem lenne, de igen jó eséllyel a csoportharmadik, továbbjutó helyet nem veszélyezteti semmi, bár ez szerdáig, a Portugália elleni meccsig a pályán kiderül.

Az egyenes kieséses szakaszban csoportelsőként (mai állás és a realitás szerint) a végső győzelemre is esélyes Belgium várna ránk Toulouse-ban.

Csoportmásodikként (mivel a körbeverések miatt ez a csoport talán a legszorosabb) a jelenlegi kínálat és állás szerint Anglia, Szlovákia, Wales és Oroszország lehet az ellenfél Nizzában. Tegyük hozzá: Anglia valószínűleg csoportelső lesz, így a szlovák, walesi, orosz hármas ellen meccselhetnénk, jobb esélyekkel, mint a belgák ellen.

Továbbjutó csoportharmadikként érkezhet Spanyolország vagy Németország.

Mától mindenki számolgatni fog, aki nem az elmúlt pár hónapban hallott először Kleinheislerről, vagy Bese Barnabásról (gyengébbek kedvéért: mindenki) és persze szurkolni.

Arról pedig eddig senki nem beszélt, ősztől kezdődnek a VB-selejtezők és Svájc mellett pont Portugália lesz a legnagyobb ellenfelünk.

Reméljük, annak a sorozatnak a végén nem kell számolgatni, mert ott a csoportelsőség egyenes ági világbajnoki kijutást ér, míg a másodikok csak pótselejtezőt játszhatnak.