"Számoljon el korrupciógyanús támogatásával a fideszes államtitkár!”

A Blikk szerdai cikke szerint Gál Péter, az agrártárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára cégét, a GLP Bormarketing Kft.-t a cégbíróság 2014. június 17-én jegyezte be – írja a lap. Gál Péter ekkor a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatójaként dolgozott. 2014. szeptember 16-án már kedvező döntés született a későbbi államtitkár pályázatáról – számol be róla a Blikk –, 3 millió forintot kaszált.

A lap azt írja, a cég maga is nyomtalanul működik a helyettes államtitkár bejegyzett lakcímén, Egerben, még saját honlappal sem rendelkezik, hiába kapta meg az indulást segítő uniós támogatást.

A pályázati felhívás eredeti célja a foglalkoztatottság növelése volt az Új Széchenyi Terv keretében, a kormányprogramban meghirdetett egymillió új munkahely megteremtésével összhangban. A cég éves beszámolója szerint azonban 2014 év végéig egyetlen foglalkoztatottjuk sem volt, a GLP Bormarketing Kft. árbevétele pedig fél év alatt mindössze 100 ezer forintot tett ki.

Érdekesség, hogy Gál Péter életrajza szerint 2014-ig az agrártárcánál dolgozott, a pályázat idején azonban nem. Viszont 2015. január 28-tól ismét a tárcához került államtitkárként. A Blikk kereste Gál Pétert, helyette azonban a minisztérium adott egy rövid választ: „A pályázat frissen alakult vállalkozások számára volt meghirdetve, és Gál Péter akkor nem a közigazgatásban dolgozott” – írták.

A Jobbik szerint korrupció gyanúját veti fel, hogy Gál Péter, aki a pályázat elnyerése előtt, majd azt követően is az agrártárcánál dolgozott, épp a pályázati időszakban alapított alacsony forgalmú (a cég beszámolója szerint fél év alatt 100 ezer forint árbevételt produkáló) vállalkozást, melyen keresztül 3 millió forint ütötte a fideszes államtitkár markát.

A Jobbik kormányra kerülve a legkeményebben fel fog lépni minden korrupciógyanús ügy ellen. A Fidesz leváltása után általunk felállítandó korrupcióellenes hivatal az ilyen ügyeket a legalaposabban ki fogja vizsgálni és a felelősöket el fogja számoltatni – áll Magyar Zoltán közleményében.