Szándékosan csalták a devizahiteles csapdába az embereket

A Jobbik majálisán Z. Kárpát Dániel és Dr. Damm Andrea ügyvéd beszélt a Magyarországon is tömegeket sújtó devizahiteles csapdáról.

 
 
A Jobbikban megvan az a bátorság, hogy érdemben lépéseket tegyen – hangsúlyozta Z. Kápát Dániel. Majd hozzátette: el kell hitetniük a választókkal, hogy önerőből is lehet eredményeket elérni. Szembe lehet szállni a bankokkal és Brüsszellel, meg lehet akadályozni a kilakoltatásokat, ehhez azonban az kell, hogy háromszázezren békés módon demonstráljanak a Kossuth téren, nyomást gyakorolva a kormányra.
 
Választ kellene adnia a kormánynak arra, hogy a szerencsések miért végtörleszthettek 180 forintos árfolyamon, miközben a többségre a csőd szakadt, miért úgy alkották meg a magáncsőd intézményét, hogy az egy karikatúra legyen, és miért fosztanak meg embereket a nemzeti eszközkezelő lehetőségétől – emelte ki a Jobbik alelnöke. Arra biztatott továbbá minden érintettet, hogy ezeket a kérdéseket tegyék fel azoknak a kormánypárti politikusoknak, akik felelősek a kialakult helyzetért. Ebben Z. Kápát Dániel bárkinek segítségére lesz.
 

Csapdába csalták az embereket

 
Fontos megvizsgálni, hogy honnan indult, mi a gyökere ennek a hazug szerződésrendszernek. Az első Orbán-kormány annak idején azért vezette be az ingatlanvásárlásokhoz a kamattámogatásos hiteleket, hogy a saját holdudvarába tartozó építési vállalakozókat helyzetbe hozza. Ezt azonban hosszú távon nem bírta a költségvetés, így ennek kiváltására és a kereslet fenntartására kitaláltak egy új hitelformát, ezzel kimentették a befektetőket, és az építkezéseket finanszírozó bankokat – emelte ki Damm Andrea.
 
Az ügyvédnő bűnbandának nevezte a bankszövetséget, mivel azok 2005-ben egy olyan tanulmányt készítettek, amelyben azt állították, hogy 20 év távlatában a forint nem fog jelentősen gyengülni. Erre azért volt szükség, mert az emberek többsége tartott a devizahitelektől. Ezzel a hazug tanulmánnyal pedig már tömegeket csaltak be a devizahiteles csapdába.
 
Damm Andrea szerint ez egy szándékosan megtervezett hazug hitelforma, melyet azzal a céllal vezettek be, hogy a nyugat-európai bankok a forrásaikat a magyar embereken hizlalják fel. Hozzátette: bizonyos gazdasági és politikai körök a hatalmas profit reményében feláldoztak kétmillió magyar embert.
 
A 180 forintos végtörlesztéssel kapcsolatban megjegyezte: elsősorban befolyásos embereknek segítettek ezzel. Mivel mindössze két hónap állt rendelkezésre, csak a „protekciósok” tudtak forinthitelt szerezni a végtörlesztéshez. A legtöbben így nem tudtak élni a lehetőséggel.
 
A devizahitelesek problémája véleménye szerint akkor fog megoldódni, ha 2018-ban új kormánya lesz az országnak, olyan kormánya, amelyben ott lesz az a Jobbik is, amely már a kezdetektől szívén viselte a devizahitelesek sorsát, és minden tőlük telhetőt megtett érdekükben.