Szárazföldi offenzívát tervez Törökország

A Russia Today beszámolója szerint, Igor Konashenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kifejezte Oroszország aggodalmát, amiért olyan, titkos csapatmozgásokra utaló jeleket észleltek a török-szír határ közelében, melyek egy szárazföldi offenzíva előkészítésére utaltak.

Konashenkov ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, amiért "a Pentagon, a NATO, és még pár, Szíriában állítólag az emberi jogokért aggódó szervezet, máskor oly beszédes képviselői némák maradtak" egy nemrég nyilvánosságra hozott felvétel kapcsán, melyen az látható, hogy a török hadsereg lakott településekre tüzel, a határ szíriai oldalán.

Az éj leple alatt látják el a terroristákat

Ankara az északi Idlib és Aleppó térségében látja el a terroristákat fegyverrel, illetve harcosokkal, állítja a vezérőrnagy, aki a Reyhanli-i ellenőrzőpontról mutatott felvételeket a sajtónak.

Állítása szerint a török oldalról ezen a határátkelőn bonyolítják a térségben egyre szorongatottabb helyzetbe kerülő dzsihadisták utánpótlását, ami harceszközökből és külföldön toborzott fanatikusokból áll. A szállítmányok főleg éjjelente érkeznek, ami azonban nem gátolta meg az orosz felderítést abban, hogy lefülelje a gyanús tevékenységet.

Bezárult az égbolt

Ahogyan a Nyitott Égbolt Egyezmény egyoldalú felmondása sem. Ennek keretében Oroszországnak joga lett volna török területek fölött felderítő manővereket végeznie, épp úgy, ahogy a többi szerződött félnek is lehetősége van orosz légtérben hasonló repüléseket végrehajtani (ezzel egyébként a törökök négyszer is éltek az elmúlt évben).

A tegnapi, hirtelen szerződésbontás minden bizonnyal annak tudható be, hogy a törököknek nem volt ínyére, hogy az előre egyeztetett útvonalak többsége a szíriai határszakaszon, vagy annak közelében haladt volna. A szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy mivel Moszkva az utóbbi időben nagy arányban növelte a közel-keleti felderítő, hírszerző tevékenységét, Törökország részéről rendkívül amatőr feltételezés, hogy ezzel bármit is sikeres eltitkolhatnak az oroszoktól.

Dezinformáció és hamis vádak

Konashenkov arra is kitért, hogy a törökök továbbra is ragaszkodnak a légtérsértés vádjához a lelőtt orosz Su-24-es esetében. Azonban az állításukat igazoló, érdemi bizonyítékokat továbbra sem tudtak prezentálni az oroszok felé, hiába állítják, hogy ezt már többször is megtették.

A szóvivő szerint egy NATO ország részéről különösen aggasztó ez a fajta magatartás, ami semmiképp sem erősíti a szíriai hadszíntéren tevékenykedő felek közti bizalmat.