Brit ellenzék: ne adjunk több fegyvert a szaúdiaknak!

Brit ellenzék: ne adjunk több fegyvert a szaúdiaknak!

Nemrég látott napvilágot a hír, amely szerint a brit különleges erők öt katonája sérült meg Jemenben. Hivatalosan a britek nem vesznek részt a jemeni háborúban, de úgynevezett „katonai tanácsadókat” küldtek, akik közül most többen meg is sebesültek. A baloldali brit ellenzék ezért követeli, hogy a brit kormány ne támogassa tovább a szaúdiakat fegyverekkel.

A jemeni polgárháború már 5 éve tart, és a hivatalos kormány elleni húti lázadók egyre jelentősebb sikereket értek el. A kormányt a szaúdi vezetésű arab koalíció támogatja. A hútikat pedig Irán és síita szövetségesei. A technikai és számbeli fölénnyel bíró szaúdiak azonban a gyorsnak tervezett beavatkozás helyett már hosszú évek óta őrlődnek Jemenben, és a háború időnként szaúdi területekre is átcsap. Arra is volt példa, hogy a húti lázadók a szaúdi fővárosra lőttek ki rakétákat. A helyzetet bonyolítja, hogy a zavarnak köszönhetően Jemenben megjelent az Iszlám Állam, és az Al-Kaida is megerősödött.

Évtizedekkel korábban Gamal Abden-Nasszer egyiptomi elnök is belebonyolódott az éppen akkor aktuális jemeni háborúba, majd szégyenteljesen ki kellett vonulnia onnan, és ezáltal az Izraellel szembeni hatnapos háborúban is kudarcot vallott, majd Nasszer meg is bukott. Ahogyan fogalmazott: „Jemen az én Vietnámom”.

A brit ellenzék levelet juttatott el a külügyminiszternek, amelyben morálisan elfogadhatatlannak tartják, hogy országuk még lobbizik is Németországnál, hogy a Dzsmál Hasogdzsi-botrány után újra szállítsanak világszínvonalú fegyvereket a szaúdi királyságnak. Emlékezetes, hogy az ankarai szaúdi követségen brutális módon végezték ki Dzsmál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót. A levelet a brit Munkáspárt, a Skót Nemzeti Párt, a Liberális Demokraták, a walesi Plaid Cymru és a Zöldek képviselői írták alá.

A Daily Mailnek név nélkül nyilatkozó katonai informátor szerint a brit elitkatonák 30 fős csapata Száide városánál szenvedett el sérüléseket. A tengerészgyalogosok hivatalosan kiképzési és mentorálási feladatokat láttak el.

Az országban humanitárius válság van. A gazdaság soha nem volt erős, de az is összeomlott. A háború nyomán pedig rengeteg menekült indul el az országból, hiszen helyben nem tudnak méltó életet élni. Jemenben állítólag gyerekkatonák is harcolnak a szaúdiak oldalán.

A Skót Nemzeti Párt elnöke, Ian Blackford szerint „az Egyesült Királyság a történet rossz oldalán áll”. A politikus szerint addig fel kell függeszteni a támogatást, amíg ki nem vizsgálják, hogy a szaúdiak által intézett támadások mennyire érintettek civil célpontokat, és történtek-e háborús bűnök. Ezeket pedig mennyire támogatták logisztikailag a britek és az Egyesült Államok?