Szávay: Pozsony szolgái vagy Budapest bábjai a felvidéki politikusok

Bár európai parlamenti irodákon keresztül jobbikos képviselők eddig is jelen voltak a Kárpát-medencében, most először fordul elő, hogy egy magyarországi párt országgyűlési képviselője fogadóirodát nyit az elszakított területek valamelyikén. Ezt szerdán Szávay István és Pallér Péter, a mozgalom felvidéki szervezője közösen jelentették be a magyarság központjának számító Dunaszerdahelyen.
 
Már a sajtótájékoztató meghirdetése után kisebb „botrány” tört ki, az eseménynek helyszínt biztosító (egyébként magánkézben lévő) iroda ugyanis egy épületben található a Városi Művelődési Központtal, amelynek magyar igazgatónője ellen egy félreérthető sajtómeghívó után a Paraméter.sk nevű szélsőliberális portál azonnal támadást indított.

Pallér Péter és Szávay István

Kinek árt Felvidéken a Jobbik?

Bárdos Gyula, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökségi tagja a Magyar Nemzet napilapnak kifejtette: a Jobbik megjelenését kifejezetten károsnak tartja, és semmiféle együttműködés nem képzelhető el a két párt között. A tétet emelte politikai ellenlábasa, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt EP-képviselője, Nagy József, aki úgy fogalmazott: dunaszerdahelyiként sem örül a Jobbik megjelenésnek, mert az szerinte viszályt szít, és árt a békés szlovák-magyar együttélésnek. (Portálunk a helyszínen úgy értesült, hogy Nagy Józsefnek nincsen EP-irodája saját szülővárosában.)
 
A sajtóban megjelent vádakra Szávay István mai sajtótájékoztatóján úgy reagált: a Jobbiktól való elhatárolósdi helyett a felvidéki magyar politikusoknak inkább abban kéne egymásra licitálniuk, hogyan képviseljék jobban a helyi magyar közösség érdekeit.
 
„Különböző irányú megfelelési kényszerek miatt a felvidéki magyar politikusok vagy befeküdnek a pozsonyi hatalomnak vagy Budapest szervilis bábjaiként viselkednek” – szúrt vissza Szávay, aki feltehetően az MKP-nak címezve úgy fogalmazott: a helyi vezetőknek a felvidéki magyarságot kéne képviselniük Budapesten, nem pedig a budapesti kormányt Felvidéken.

Követendő példa

Az összmagyarság képviselete helyes és követendő példa, ezért a politikusoknak inkább üdvözölniük kéne a lépést, és arra biztatni a többi magyarországi pártot, hogy kövessék a Jobbik példáját, és segítsenek eljuttatni a felvidéki magyarság hangját a budapesti parlamentbe – ezt már Pallér Péter, a Jobbik felvidéki szervezője hangsúlyozta. Szávay hozzátette, a kettős állampolgárság kiterjesztése óta ez már nem csak szimbolikus felelőssége, hanem kötelessége is a magyarországi képviselőknek.
 
A most megnyíló irodában heti rendszerességgel (minden szerdán 17 és 19 óra között) tartanak majd fogadóórát a helyi jobbikosok, Szávay István pedig elmondása szerint törekedni fog rá, hogy minél több alkalommal maga is részt vegyen. Bárki betérhet ötletével, véleményével, problémájával, nem szükséges előzetesen bejelentkezni. A Jobbik azért is fontosnak tartja a közvetlen kapcsolattartást, mert a kormányzásra készülve nem csak budapesti íróasztalok mellett akarnak nemzetpolitikát csinálni, hanem ebbe a munkába a lehető legszélesebb kört be akarják vonni. A dunaszerdahelyi iroda a Magyarországra ingázó felvidéki munkavállalók, hallgatók és vállalkozók számára is nyitva áll – hangsúlyozta a párt alelnöke. (Az eseményen részt vett Fodor Roland győri és Jávor Miklós mosonmagyaróvári jobbikos önkormányzati képviselő is.)
 
"Célunk a felvidéki magyarság egyéni és kollektív jogaiért való kiállás..."

A szlovák média már provokációtól tart

A sajtótájékoztatót a szlovák média is élénk figyelemmel kísérte, többek között jelen volt a TA3 hírtelevízió, amely egy külön interjú keretében többek között azt tudakolva, nem tart-e attól a Jobbik, hogy az irodanyitást egyesek provokációnak fogják tekinteni.
 
Szávay erre leszögezte, minden ellenkező híresztelés ellenére a Jobbik nem érdekelt a feszültségkeltésben, céljuk a felvidéki magyarság egyéni és kollektív jogaiért való kiállás, amely valamiért és nem valami ellen irányul. Hozzátette, Közép-Európa országainak életét sok közös probléma nehezíti meg, ilyen többek között a szakképzett munkaerő elvándorlása, a mindent behálózó korrupció, a cigánysággal való együttélés és újabban a tömeges bevándorlás. Ezekben az ügyekben a Jobbik hajlandó az együttműködésre Romániával, Ukrajnával, Szerbiával és Szlovákiával, de ez soha nem írhatja fölül a helyi magyar kisebbség érdekképviseletét.
 
B.J.