Száz méteres hajókkal csempészik a menekülteket

A török parti őrség hétfőn elfogott közel száz méteres hajót, amelyen több mint háromszáz bevándorló próbált az Európai Unió területére jutni.

A hatóság őrizetbe vett 15 embert, a feltételezhető embercsempészeket. Közülük négy török, 11 pedig szíriai állampolgár. A hajó Olaszországba tartott és a törökországi Mersinből indult. A parti őrség az illegális bevándorlással próbálkozókkal együtt oda is irányította vissza.

A török kikötővárosba az utóbbi hónapokban egyre több ember érkezett Szíriából, hogy a jobb élet reményében az EU-ba jusson. Vágyaikat kihasználva az embercsempészek egyre nagyobb hajókkal szállítják őket. A hétfőn elfogott vízi jármű csaknem focipályányi - 88 méter - hosszú.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az utóbbi egy évben meghúszszorozódott az Európai Unióba igyekvő menekültek száma. A legtöbben Olaszország partjainál és Magyarországon keresztül próbálnak bejutni a schengeni-övezetbe.

Soha nem jöttek még ennyien

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH) is meglepte a 2014. évi menedékjogi kérelmek száma. Míg 2012-ben 2157-en, addig 2013-ban már 18.900-an, 2014-ben pedig 42.777-en jutottak be a hazánkba "menekültként".

A menekültek között érdemes különbséget tenni, ugyanis valóban vannak olyanok, akik azért voltak kénytelenek elhagyni hazájukat, mert veszélyben volt az életük. A legtöbben azonban olyan országokból érkeznek, ahol nincsen háborús konfliktus, semmi sem indokolja a „menekülést”. Ők a jobb élet reményében szeretnének az EU határain belül letelepedni. Az uniós jogszabályok miatt kénytelenek vagyunk beengedni a határainkon, majd ott területen maradási jogot biztosítani az illegális bevándorlóknak, menedékkérelmük elbírálásáig.

Dollár milliókat keresnek az embercsempész bandák

Az Észak-Afrikában tevékenykedő embercsempész bandák személyenként 2-3 ezer dollárt kérnek egy földközi-tengeri hajóútért, Olaszországi célállomással. Ez nagyjából annyit jelent, hogy szereznek egy rozoga teknőt, lehetőleg minél nagyobbat, majd annyi embert zsúfolnak fel rá, amennyit lehet.  A hajót pedig az olasz partok felé irányítják, majd a menekültek tömegével magukra hagyják. Az olasz partiőrség pedig többnyire kimenti őket, ami természetes, de a hazaszállításukról már senki sem gondoskodik. Nógrádi György külpolitikai szakértő szerint Európa megtelt, és nem tud mit kezdeni ezzel a hatalmas, többnyire képzetlen tömeggel.