Százával menekülnek Damaszkuszból a lázadók

A Kudszíja és az al-Hama nevű települések helyi tűzszüneti megállapodásoknak köszönhetően viszonylagos nyugalmat élveztek eddig. Az elővárosok vezetőit a szíriai hadsereg most ultimátumban felszólította, hogy a több száz helyi felkelő hagyja el a két települést, vagy számoljanak a kormányerők nagyszabású támadásával. A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormány azt állítja, hogy az ilyen jellegű alkuk 

működő modellt jelentenek ahhoz, hogy békét és biztonságot teremtsenek

a több mint öt évnyi polgárháborút követően. Az elképzelés ellenzői szerint a szunnita muszlim harcosok és családjaik kényszerkitelepítése otthonaikból új demográfiai határokat teremthet és csak súlyosbítja a vallási feszültségeket.

Egy helyi lakó szerint 14 busz hagyta el a településeket mintegy 400 emberrel, összesen pedig több mint 2000 felkelőt akarnak áttelepíteni két nap alatt családostul Észak-Szíria lázadók ellenőrizte területeire. A megállapodásra azt követően került sor, hogy az Aszad elleni felkelés egyik jelképét, a szíriai fővárostól délnyugatra fekvő Daraját augusztusban egy hasonló alku keretében felszabadították a kormányerők. Daraját az elmúlt négy évben nem kímélték a rezsim erői: megakadályozták a nemzetközi humanitárius segélyek bejutását, és hatezer hordóbombát dobtak le a településre, nagyon sok civil halálát okozva. Az ENSZ szerint a városban rengetegen haltak meg a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt is.

Röviddel Daraját követően egy másik damaszkuszi elővárosból, a felkelők uralta Muadamíjából is megindult a kitelepítés a kormány és az ellenzék közötti egyezmény értelmében.