Százmilliós kamupályázatok és stadionépítés külhonban is

1,2 milliárdnyi közpénzért Csíkszeredában stadion, 3 darab faház és csűr Székelyföldön potom 150 millióért.

Egy eldugott vita

A kormánypártok döntése alapján a külhoni magyarság több mint 17 milliárd forintnyi támogatását kezelő Bethlen Gábor Alap beszámolóját nem fogják többé a parlament plenáris ülésén tárgyalni, csupán az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában (NÖB) vitatkozhatnak erről az illetékes képviselők. A külhonban folytatott kormányzati sikerpropaganda és a 

BGA-beszámolókra zúdított ellenzéki össztűz 

között feszülő ellentétet figyelembe véve persze mindez nem csoda (pl. ITT és ITT).
 
Nem meglepő módon ezért e méltatlan eljárást is kárhoztatta a NÖB 2 jobbikos és 1 szocialista tagja a BGA mai napon tárgyalt 2014-es beszámolója kapcsán – miközben a testület 6 kormánypárti tagja közül csupán 3-an jelentek meg és meg sem mukkantak a vitában. Szávay István, a testület jobbikos tagja jelezte, számára elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy kormány természetesnek veszi a többek között a BGA támogatáspolitikájában is megmutatkozó különbségtételt az egyes külhoni magyar szervezetek között. A kárpátaljai példa ugyanis világosan mutatja, amit a Jobbik már évek óta mond: 

csak összefogással lehet eredményt elérni.

Ehelyett a kormány évek óta politikai alapon és kizárólag saját holdudvarának hajlandó pénzt adni, száműzve a szakmaiságot a döntéshozatalból. A jobbikos honatya szerint az is érthetetlen, miért vonja el mostmár harmadik éve a kormány a külhoni magyar családoktól az oktatási-nevelési támogatások egynegyedét, miközben csak 2014. év végén a BGA-nak

majdnem egymilliárdos maradványa volt begyűjtve. 

Szávay reményét fejezte ki az ügyben, hogy Potápi Árpád államtitkár korábbi ígéretéhez híven ki fogja tudni lobbizni azt, hogy az Alap legfőbb, mintegy 12 milliárd forint kiosztásáról teljesen önállóan döntő testületébe a Magyar Állandó Értekezlet külhoni és magyarországi tagjai is delegálhassanak tagokat. Jelenleg ugyanis a BGA Bizottságának négy kormány által beküldött tagja van, köztük maga az államtitkár és a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Sok izgalom tehát nincs az üléseken.
 
 
Szávay István (Jobbik)
 
Kiss László, a NÖB szocialista párt által delegált tagja többek között arra volt kíváncsi, hogy milyen feladatot végeznek a BGA felvidéki és erdélyi leányvállalatai. Mihály Erzsébet, a BGA támogatásfinanszírozási igazgatója elmondta, többek között hírleveleket küldenek ki, továbbképzéseket szerveznek, és pályázati szaktanácsadást végeznek.

KLIK-harcok mindenütt

Nagy egyetértés, mondhatnánk pártokat egyesítő nemzetpolitikai konszenzus mutatkozott az ügyben, hogy az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) által botrányosan működtetett Határtalanul! programnak át kell kerülnie a Nemzetpolitikai Államtitkársághoz vagy a Bethlen Gábor Alaphoz, ahonnan egyébként 2013-ban elkerült. Az eredetileg jobbikos képviselők által kezdeményezett, kiváló program visszásságairól mi is többször beszámoltunk (pl. ITT, ITT és ITT). A mai bizottsági ülésen pedig Szávay István jegyezte meg, hogy hiába sikerült 2 milliárd forintra emelni a program keretösszegét, ha a sok bizonytalanság, a KLIK-es bürokrácia és sok esetben bunkóság miatt egyre fogyatkozik a pályázás iránti kedv az amúgy is túlterhelt pedagógusokban.

Faház és csűr 150 millióért

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a még fideszes körökben is Németh Zsolt asztaltársaságának tartott tusványosi párttábor mögött álló Pro Minoritate Alapítvány nyár elején támogatásért fordult a magyarországi önkormányzatokhoz, állami és nem állami vállalatokhoz. Sokan aztán alaposan ki is nyitották az erszényüket, 37 millióval dobva meg az atlantista haveri kört. Tudják ez volt az a tábor, ahol a Fidesz pár hónapja az MSZP-vel tervezte megvitatni Magyarország jövőjét, ezért Németh Zsolt személyesen hívta el Tóbiás József elnököt.
 
Nos, ugyanez az alapítvány 150 millió forintot kapott 2014 júniusában a Bethlen Gábor Alaptól egy két és fél oldalas, 

néhány sornyi konkrétumot tartalmazó „egyedi kérelemre”. 

Ilyenekre egyébként az Alap összesen 3 milliárdot szórt el tavaly, miközben a halandóktól részletes pályázati dokumentációt kér már 100.000 forintnyi támogatás esetén is. Ezek esetében ugyanis politikai döntés alapján fizetik a támogatásokat, 

a BGA pedig csupán az utólagos lepapírozást végzi.

A baj csak az, hogy mint azt az Erdélyi Átlátszó kiderítette, az alapítványnak nem sikerült határidőre, azaz 2015. május 30-ra teljesítenie a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeket. Sebaj, a szerződést utólag módosították, így 2016. augusztus 31-ig kell felépítenie az alapítványnak 3 darab, egyenként 55 négyzetméteres, 6-8 fő elszállásolására alkalmas faházat és egy konferenciateremként valamint egy konyhaként funkcionáló csűrt. Előbbit mindösszesen 48 millió, utóbbit pedig 102 millió forintért. A vastagon túlárazottnak tűnő költségvetésre és a szerződés utólagos, a többi pályázó számára veszélyes precedenst teremtő módosítására mind Szávay István, mind pedig Kiss László rákérdezett a mai bizottsági ülésen. Potápi Árpád államtitkár szerint azonban 

16 millió forint/ faház a „székelyföldi piaci áraknak megfelel”

„A költségtervben feltüntetett összeg ugyanis magában foglalja az előkészítő talajmunkálatokat, valamint a házakban lévő berendezéseket, bútorzatot is.” 
– tette hozzá Potápi.
 
 
 Potápi Árpád államtitkár
 
Majd hozzátette, hiába található az építési engedélyben 7 millió forint/faházas ár (ami azért már jobban hihető), a BGA-t ez nem érdekli, számukra a „felépítmények használatba vételi engedélyében foglalt metrikus egységes lesznek az irányadóak.” Magyarul tehát úgy tűnik
 
Németh Zsolték így is és úgy is akkora összeget írnak oda, amennyit az eredeti politikai alku tartalmazott. 
 
 
Németh Zsolt (Fidesz)
 
A szerződés szerint egyébként a 150 milliós támogatást az alapítvány két egyenlő részletben kaphatja meg, a második 75 millió forint pedig akkor kerülhet kifizetésre, ha az első részlet 70%-val már elszámoltak. Információink szerint a BGA nemrég az összeg második felét is elutalta, tehát szerintük teljesült az elszámolás. Ezt azonban az Erdélyi Átlátszó fentebb már idézett cikke kétségbe vonja, mert az írás szerint a projekt láthatóan még nincs olyan készültségi állapotban.
 
Ezért a bizottsági ülésen mind Szávay, mind pedig Kiss 

felvetették a hűtlen kezelés gyanúját. 

Szávay István portálunknak elmondta 
„Megengedhetetlen, hogy a Fidesz ilyen szemérmetlen módon, politikai alapon talicskázza ki a pénzt nemcsak a trafikokból, nemcsak a földekből, hanem még a külhoni támogatásokból is, miközben milliárdokat vesz el a külhoni magyar családoktól! A történethez hozzátartozik, hogy a Pro Minoritate érdekeltségébe tartozó tusványosi táborhoz hasonló, Felvidéken működő gombaszögi tábor 50 millió forintot kapott a BGA-tól hasonló célokra.” 
(Ráadásul mint megtudtuk a felvidéki kedvezményezett, a Sine Metu Polgári Társulás vezetője, Orosz Örs a Pro Minoritate kuratóriumi elnökének, Tárnok Máriának közeli rokona – a szerk.)
 
A Bizottság 3 jelenlévő kormánypárti tagja 6 helyett szavazva (azaz mindenki egy nem megjelent képviselőt helyettesített), 6:3 arányban elfogadta a BGA 2014-es beszámolóját.
 
Ezzel a történetnek azonban még nincs vége...
 
Kovács Dávid Attila