Szemét lepheti el Budapestet! A kormány kivéreztetné az FKF-et?

Tokody emlékeztetett: 2014 nyarán röppent fel a hír, miszerint a magyar kormány a rezsicsökkentés biztosítása érdekében megpróbálja államosítani a főváros köztisztaságáért felelős FKF-et. Akkor a sajtó megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, akik nem cáfolták az értesülést, sőt, burkoltan még utaltak is annak valós voltára.

Tegnapelőtt az Országgyűlés elfogadta a hulladéktörvény módosítását, melyben egy központi koordináló szervhez rendelnek hozzá valamennyi köztisztasági feladatot ellátásából származó bevételt az országban, így az FKF bevételeit is. A későbbiek során ez a szerv fogja szétosztani a bevételeket a köztisztasági is hulladékgazdálkodási feladatot ellátó cégeknek.

Tokody úgy véli, kapcsolat lehet a korábbi államosítási szándék és a mostani törvénymódosítás között. Az FKF államosításához ugyanis szükség lett volna az önkormányzati törvény módosítására, ám idő közben a Fidesz elvesztette a kétharmados többségét, így erre már nincs lehetősége. Elképzelhető tehát, hogy az új szerv létrehozásával feltalálták az FKF anyagi ellehetetlenítésének eszközét. A politikus rámutatott: amennyiben ez valóban így van, úgy nemcsak a fővárost fogja anyagi kár érni, hanem valamennyi budapesti adófizetőt, hiszen az FKF nem lesz képes ellátni többletfeladatait, például a karácsonyfák jövő év elején esedékes begyűjtését.

Amennyiben az erőforrások nem fognak rendelkezésre állni az FKF-nél, úgy válság alakulhat ki Budapesten, ami nem lenne újdonság, hiszen a kormánytól nem áll távol a finanszírozás késlekedésével vagy mulasztásával történő válsághelyzetek előidézése, elég a BKV esetére gondolni - mondta Tokody.

A politikus szerint amennyiben a közszolgáltatás a kormány új törvénye miatt nem fog működni, a szemét pedig ellepi a fővárost, amit a lakosságnak kell eltakarítani, akkor a lakosság nemcsak a szemetet, hanem a válsághelyzetet előidéző kormányt is el fogja takarítani. Tokody felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel az ilyesfajta szándékával és tegyen meg mindent azért, hogy Budapest rendben és jól működhessen mind az FKF mind a BKV esetében.