Szétverték a bevándorlókat a franciák, a németeknél tömegverekedés volt

Könnygázspray-jel oszlatta szét a francia rendőrség a Calais-nél a Csatorna-alagútba behatolni próbáló migránsok egy csoportját vasárnapra virradóra.

A rohamrendőrök akkor vetették be a könnygázspray-t a mintegy 200 fős csoport feloszlatására, amikor a migránsok megpróbálták lebontani a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő alagút bejárata előtti utolsó kerítést és vasúti szerelvényekre felmászni.

A videón az is jól látszik, mennyit fog érni a magyar kerítés, ha nem őrzik katonák

A migránsok előzőleg, szombaton késő este több másik biztonsági kerítést lebontottak. Vasárnap mintegy egy órán át farkasszemet néztek a rendfenntartókkal, azt kiáltozva: "Nyissátok meg a határt!", és "Nem vagyunk állatok!"
 
A mintegy ötven kilométer hosszú alagúton az elmúlt napokban több ezer alkalommal tettek kísérletet migránsok arra, hogy az alagúton át átjussanak Franciaországból Nagy-Britanniába. Vannak, akiket az alagút bejárata felé tartva feltartóztatnak a rendőrök, másoknak sikerül felkapaszkodniuk egy-egy teherautóra. Július eleje óta tíz bevándorló halt meg a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben, a legutóbbi ilyen balesetben egy szudáni férfit halálra gázolt egy kamion.

Bezárhatják a csatornát

Xavier Bertrand volt francia munkaügyi miniszter, a Köztársaságiak nevű jobbközép párt parlamenti képviselője és jelöltje a Calais városát is magában foglaló Nord-Pas-de-Calais-Picardie régió elnöki posztjára vasárnap egy interjúban úgy vélekedett, hogy Nagy-Britanniának jobban ki kell vennie a részét a probléma kezeléséből és "magáévá kell tennie a lakosság aggodalmait", máskülönben a francia illetékeseknek fel kell függeszteniük a Csatorna-alagút közös működtetéséről szóló 2003-as francia-brit szerződést.

Eközben Németországban

Németországban erőszakos incidensek történtek menedékkérőket befogadó intézményekben, vasárnapi sajtójelentések szerint egy türingiai állomáson tömegverekedés tört ki, Bonnban pedig a rendőrség különleges bevetési egységének (SEK) egy különítménye tett ártalmatlanná egy késelő menedékkérőt.

A legutóbbi adatok szerint az év eleje óta 302 415 menedékkérőt regisztráltak Németországban. Tavaly egész évben 202 ezer ember kért menedékjogot az országban.
 
Hazánk idén január elseje óta 116 ezer embert engedett be a déli határon.