Szinte egyhangúlag ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael elleni terrortámadását

Szinte egyhangúlag ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael elleni terrortámadását

Csak Hadházy Ákos és Novák Előd szavazott nemmel az izraeli-palesztin háború kapcsán született politikai nyilatkozatról.

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket - írja az MTI.

A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Nemmel csupán Hadházy Ákos független és Novák Előd mihazánkos képviselő szavazott. A Mi Hazánk-frakció többi tagja tartózkodott. Hadházy közösségi oldalán korábban azzal indokolta döntését, hogy „a propagandaminiszter által tollba mondott” nyilatkozatot valójában a Fidesz csapdájának tartja. Úgy véli, egy határozati javaslatba egy valid, nem vitatható állítás mellé ismét belekeverték a kormánypropaganda hazugságait is.

A ma elfogadott dokumentum leszögezi, hogy Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre.

A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. Ez a "felelőtlen és elhibázott" migrációs politika egyenes következménye - áll a dokumentumban.

A fideszes nyilatkozat alapján a parlament azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot.

A határozathozatalnál Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete is jelen volt.

(Címlapkép: Országgyűlés - Béli Balázs/Alfahír)