Megkezdődhet a szíriai polgárháború utolsó(?) nagy csatája

Az oroszok már bombáznak.

A szíriai kormányerők már napok óta készültek a támadásra. Recep Tayyip Erdoğan török, Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök pénteken találkozott Teheránban, hogy megvitassák a szíriai, ezen belül az idlíbi helyzetet.

Putyin folytatni akarja a háborút

Lassan végéhez ér a szíriai polgárháború katonai része - a stabilizáció csak ezután kezdődhet, ha egyáltalán lehetséges lesz - Idlíb tartományban várható még egy nagy csata az Aszad-párti erők és a felkelők között, bár tekintve, hogy egy orosz flottila is bevetésre készen áll a nehézfegyverek nélkül harcoló lázadók ellen, hamar eldőlhetnek a lényegi kérdések.Ennek apropóján látta indokoltnak az iráni, az orosz, valamint a török elnök, hogy Teheránban tanácskozzanak a háborúról.

Erdoğan szerette volna elérni, hogy a szíriai kormányerők ne támadjanak - az orosz légierő már korábban is hajtott végre csapásokat -, Putyin és Róháni azonban elutasította a felvetést, azt hangoztatva, hogy ki kell űzni a terroristákat a térségből. Törökországnak vannak katonái és megfigyelőpontjai a tartomány körül.

Az angliai központú OSDH szíriai aktivistái több délnyugat-idlíbi városból és faluból, valamint a szomszédos Hama tartományból - ahol már a korábbi napokban is támadtak a kormányerők - több mint 30 légicsapást jelentettek szombaton. Hozzátették, az orosz gépek csapásai most a leghevesebbek hónapok óta. Két helyi lakos szerint szíriai helikopterek hordóbombákat dobtak le civil házakra Hán-Sejkún város peremén.

Erdoğan a teheráni találkozó után az elkerülhetetlen támadásra utalva péntek késő este közölte Twitter-profilján, hogy Törökország nem fogja ölbe tett kézzel nézni a szírai civilek legyilkolását.

"A civilek életét semmibe vevő harci módszerek a terroristák malmára hajtják a vizet"

- írta, és óva intette Damaszkuszt attól, hogy "a terroristák elleni harc ürügyén kész tények elé állítsa Ankarát".

Közben szintén az OSDH szerint a szíriai kormányerők az ország északkeleti részén lévő Kamisliban megütköztek a helyi kurd biztonsági erők fegyvereseivel. Az összecsapásokban meghalt legalább 11 ember a kormányerők soraiból, hét pedig a kurdok közül.