Szolárpark létesült Bojton

Bojt külterületén elkészült egy közel 4000 darab vékonyfilmes (úgynevezett amorf) napelemből álló, 499 kW névleges teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer – számolt be a National Geographic Hungary.

Az EU-s támogatással megvalósult beruházás évi 551 tonnával járul hozzá hazánk uniós szén-dioxid kibocsátás csökkentési kötelezettségéhez. A hazai zöldenergiát hasznosító objektum emellett, minimális mértékben ugyan, de Magyarország energiaimport-függőségének csökkentését is segíti.

Ki kell emelni, hogy a napelem-park a lokális energiadiverzitásban játszik főszerepet, és csupán a fogyasztás egy részét szolgálja ki, azon belül is lakó-, valamint közintézmények ellátását segíti. A beruházás egyik legfontosabb attribútuma, hogy helyi lehetőséget aknáz ki megújuló energiaforrás alkalmazására, kiegészítve a központi hálózat teljesítményét. A beruházás várhatóan 25 éven át közel 590 ezer kWh villamos energiát termel majd évente. A napenergiából származó áramot az E-on közcélú hálózatán keresztül a kötelező átvételi (KÁT) rendszerben adják át.

A 395 millió forintos projekt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében valósult meg.

T. T.