Szorongunk, szó szerint! Kibökték a számok: a magyar otthonnál csak a román nyomorultabb

A hazai lakosság majdnem fele túlzsúfoltan él.

Ugyanakkor az uniós népesség 17%-a túlzsúfolt háztartások tagja. A minőségi lakhatás egyik legfontosabb eleme az elegendő tér – jegyzi meg az Eurostat jelentése.

Magyarországnál nyomorultabban csak Románia áll.

A hazai lakosság majdnem fele túlzsúfoltan él.

Egy háztartás akkor túlzsúfolt, ha az adott otthonban nincs legalább egy külön hálószoba, vagy nem jut külön szoba minden párnak vagy 18 évnél idősebb magányos személynek. Túlzsúfolt a háztartás akkor is, ha nem jut minden 12 és 17 év közötti tinédzsernek olyan szoba, amivel legfeljebb egy azonos nemű háztartásbelivel élhet együtt. Illetve akkor is megállja a helyét ez a kategória, ha egy szobában kettőnél több 12 évesnél fiatalabb gyerek lakik. 

Eközben a fővárosban 40-60%-kal drágultak az albérletek, akár 110-150 ezer forintba kerülnek rezsi nélkül is, a nettó átlagkereset 155 ezer forint. A devizahiteles helyzet hibás rendezésének következtében sokan feladták a lakásukat és albérletbe költöztek.  A statisztika a 2014-es adatokat tükrözi, a helyzet rohamosan rosszabbodhat.

A Jobbik és annak ifjúsági tagozata állami bérlakásépítési programot indítana, de a Fidesz szerint ez egy kifejezetten veszélyes ötlet. A kormánypártiak rendszerint nem ismerik a lakhatási válságot, az otthonteremtési lehetőségeket kielégítőnek tartja legtöbbjük, az ebből eredő kivándorlást bagatellizálják…