Égetés helyett hevítsük a cigarettát! (x)

Égetés helyett hevítsük a cigarettát! (x)

Mindannyian ismerjük a dohányzás egészségügyi kockázatait, de ez nem könnyíti meg a rossz szokástól való megszabadulást. Legyen szó akár egy tiniről, aki még csak most ismerkedik vele, vagy egy olyan személyről, aki egy egész életen át dohányzott – a leszokás nagyon nehéz lehet.

Sokan a cigarettához fordulnak, mivel gyors és megbízható módja annak, hogy javítsák kicsit a hangulatukat, enyhítsék a stresszt és lazítsanak. Tehát a dohányzás a depresszió, a szorongás vagy akár az unalom kezelésének egyik módja is lehet. A leszokás pedig azt jelenti, hogy más, egészségesebb módszereket kell találni ezen érzések kezelésére.

A dohányzás azonban mindennapi rituáléként is beépült. Automatikus válasz lehet, ha elszívunk egy cigarettát a reggeli kávé mellé, miközben szünetet tartunk a munkahelyünkön vagy az iskolában, vagy ha egy mozgalmas nap végén hazafelé tartunk. Esetleg barátaink, családtagjaink vagy kollégáink dohányoznak, és ez a velük való kapcsolatunk részévé vált. A dohányzás sikeres abbahagyásához foglalkoznunk kell mind a függőséggel, mind a vele járó szokásokkal és rutinokkal. De kellő kitartással mindezt meg lehet valósítani. 

Kezdeti tanácsok

Mivel a leszokás nem megy egyik pillanatról a másikra, ezért érdemes először a dohányzás káros hatásainak csökkentésére való odafigyeléssel kezdeni. Először is azt tanácsoljuk, hogy ne az legyen az első dolgunk reggel ébredés után, hogy rágyújtunk. Ugyanis már számtalan kutatás is kimutatta, hogy ezzel növelhetjük leginkább a tüdőrák kialakulásának kockázatát. 

Továbbá fontos, hogy pótoljuk az olyan vitaminokat, mint például a C- vagy az E-vitamin, amelyektől elesik a szervezetünk egy szál cigaretta elszívása során. Tehát érdemes feltankolni az éléskamrát például különféle citrusfélékkel, paprikával, brokkolival, dióval vagy zöldborsóval. 

Végezetül pedig kiemelt jelentőséggel bírhat az is, hogy meg tudjuk állni az edzés utáni cigarettázást. Mivel ezzel elősegítjük, hogy a méreganyagok ne terjedjenek szét gyorsabban a szervezetben. 

Égetés helyett hevítés

A dohányhevítőkkel történő dohányzás talán azért lehet egy fokkal jobb alternatíva a normál cigarettázásnál, mivel ezek az elektronikus eszközök felmelegítik a dohányt és belélegezhető aeroszolt állítanak elő, ahelyett, hogy a hagyományos cigarettákhoz hasonlóan elégetnék. Abban különböznek az e-cigarettától, hogy valódi dohányt használnak, nem pedig az e-cigarettában jellemző ízesített folyékony nikotint. A hevítőkészülékekbe ráadásul akár dohánymentes hevítőrudak is használhatók, ha magasabb szintre szeretnénk emelni az ártalomcsökkentést.

A „égetés helyett hevítés” koncepció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtapasztaljanak valamit, ami úgy néz ki és olyan, mintha egy hagyományos cigarettát szívna anélkül, hogy beszívná az égetett dohány által keletkezett füstben fellelhető égéstermékeket, amelyek jóval veszélyesebbek, mint maga a nikotin. 

Szóval mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket a termékeket, hogy tegyünk pár  lépést a saját és a környezetünk egészségének károsodástól való védelme érdekében, és fokozatosan visszaszorítsuk a cigarettázás ártalmait!