Találják ki, vajon részt vett-e a Fidesz az ötpárti egyeztetésen

Na jó, mi sem gondoltuk komolyan a kérdést. Vajon most akkor pitiáner a 100 milliárdos bizniszt jelentő kötvény, vagy sem?

100 milliárdos biznisz vs. pitiáner ügy

Mindezen előjelek ellenére konstruktívnak és előremutatónak nevezte Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a pénteki, letelepedési kötvény kapcsán összehívott ötpárti egyeztetést. Mint ismert, a legnagyobb ellenzéki párt a kötvények kapcsán még a hét elején kezdeményezett egy összpárti tárgyalást, ahol megvitathatják az egyre nagyobb botrányt okozó kormányzati betelepítést fémjelző konstrukciót.

Ahogyan az várható volt, a Fidesz és a KDNP nem jött el, az MSZP pedig még korábban jelezte, hogy nem vesz részt az egyeztetésen.

"Minden hivatalos utat végig fogunk járni, be fogunk nyújtani egy vizsgálóbizottságra, egy eseti bizottságra, valamint a Nemzetbiztonsági bizottságon belül egy albizottság felállítására vonatkozó javaslatot"

- jelentette be Mirkóczki Ádám.

Illúzióink nincsenek, a Fidesz-KDNP ezeket a kezdeményezéseket le fogja szavazni - folytatta. Ezért a jelenlévő pártok egyetértettek abban, hogy egy ténylegesen működő bizottságot állítanak fel ezt követően, amely nem az Országgyűlés hivatalos égisze alatt fog működni. Ennek legitimizációját az abban résztvevő pártok és a mögöttük álló társadalmi és szakértői bázis fogja adni - tette hozzá.

A bizottság célja a gazdasági és biztonsági kockázatok feltárása. Többek között meghívást kapnak a közvetlen érintetteket, a letelepedési kötvényeket bonyolító cégek képviselői, biztonságpolitikai, gazdasági, munkaügyi szakértők, valamint szeretnének meghallgatni olyan oknyomozó újságírókat, akik az elmúlt években már kiemelten foglalkoztak a kötvényekkel. Utóbbiak a szóvivő szerint akár olyan információkkal is szolgálhatnak, amelyeket korábban nem mertek leírni. 

A bizottság egy összegző jelentést készít, amit a társadalom és nyilvánosság elé tár majd. 

Kérdésre válaszolva kifejtette: úgy számolnak, hogy december végére a Fidesz leszavazza a bizottságok felállítására vonatkozó javaslataikat, ezért az érdemi munka januárban kezdődhet, és a tavaszi ülésszak végéig el is készülhet a jelentés.

Teljesen irreleváns, hogy kivezetik, vagy sem

"A Fidesz minden nap mást mond, minden politikusuk mást mond. Ez a kezdeményezés nem függ össze az alaptörvény-módosítással, és nem függ össze a kötvények kivezetésével. Célunk, hogy ez a jelenleg maximálisan titokban tartott, föld alatt működő, sok-sok kérdést nyitva hagyó rendszer és a mögötte lévő kockázatok minél alaposabban kiderüljön"

Szerinte irreleváns, hogy kivezetésre kerül-e vagy sem, szeretnének ugyanis választ kapni arra, hogy kik vásároltak, hoztak-e létre munkahelyeket, megérte-e ez anyagilag az országnak - sorolta a politikus. 

A Fidesz-KDNP-nek lenne elemi érdeke, hogy részt vegyenek ebben a munkában, hiszen ha elfogadjuk azt, hogy ők igazat mondanak és nincs gazdasági és biztonsági kockázata a kötvényeknek, akkor mi oka van a titkolózásnak? - tette fel a kérdést Mirkóczki Ádám. Bojkottuk és titkolózásuk mind azt erősíti, hogy a Fidesznek titkolnivalója van - véli Mirkóczki Ádám.

Ellehetetlenítik az ellenzék munkáját

Szél Bernadett az LMP álláspontját ismertetve megerősítette: "ki kell deríteni a teljes igazságot, s mivel a kormánypártok próbálják ellehetetleníteni az ellenzék munkáját, ezért szükség van alternatív politikai formákra, amelyben úgy tudunk dolgozni, mintha normális demokráciába élnénk. "

"A hivatalos csatornákat végigjárjuk, ám amennyiben ezeket megakadályozza a Fidesz, akkor bizony kőkeményen alternatív eszközökhöz fogunk nyúlni"

- mondta a politikus. Az LMP feltétele az volt, hogy a letelepedési kötvény vizsgálata független maradjon az alaptörvény-módosításától, mint mondta politikai játszmákba nem megyünk bele" - mondta Szél Bernadett. 

Az Együtt képviselője szintén megerősítette: egyszerű lopásnak tartják a letelepedési kötvényeket, ahol a fideszes érdekkörök a saját zsebükbe tolják a pénzt. Hozzátette: ha a hivatalos vizsgálóbizottság nem tud felállni, a párt elnöksége meg fogja vitatni az alternatív bizottság működésében való részvétel lehetőségét, nyitottak a kezdeményezésre.