Több mint 47 milliárd forintot fizetett az OTP a látványsportoknak

A költségvetés helyett persze.

Több mint 47 milliárd forintot fizetett az államkassza helyett látványcsapatsport szervezeteknek az OTP az elmúlt hat évben - írja a G7. Ezzel egészen biztosan a bank a legnagyobb tao-donor, hiszen minden hetedik adóforint tőlük érkezett a sportba. 

A Magyar Telekom több kisebb szervezetnek adott pénzt, ám arról már nem kívántak nyilatkozni, hogy mennyit. A cég éves jelentéseiből az derül ki, hogy 2011 óta több mint 23 milliárd forint értékben vettek igénybe adókedvezményt, ennek nagy része azonban egészen biztosan nem a tao-rendszerhez kötődik, a vállalat ugyanis korábbi fejlesztései miatt is jogosult volt erre.

A Mol a nyeresége után fizetett adója egy részét szinte biztosan sportszervezeteknek utalja (a Felcsút szponzorfalán is szerepelnek például). Azt viszont nem tudni, hogy mennyit adnak az államkassza helyett kluboknak, mivel a cégnél nem kívántak erre vonatkozó kérdéseire válaszolni. Ráadásul az olajipari csoport azon kevés vállalat között van, amely éves beszámolóját is össze tudta úgy állítani, hogy ez teljesen rejtve maradjon benne - írja a lap.

A G7 érdeklődésére az E.On csoport válaszából kiderült, a tao keretében a vízilabdasportot támogatják. Azt, hogy mennyivel, már nem árulták el, de a beszámolójuk alapján úgy tűnik kisebb összeggel, mint a magyar hátterű cégek. Az eddigi legerősebb évben 2014-ben 154 millió forintot szántak alapítvány, közhasznú és kiemelten közhasznú szervezet támogatására, az ezt követő két évben azonban együttesen is csak szűk 11 milliót.

A legnagyobb külföldi tulajdonú hazai cégek egyébként általában 10, legfeljebb 100 milliós nagyságrendben utaltak adóforintokat sportszervezetekhez. Az árbevétel és nyereségszámokhoz képest elsőre visszafogottnak tűnő összegek magyarázata részben az lehet, hogy ezen vállalatok közül is több komoly adókedvezményeket kap, így nem is nagyon van miből átcsoportosítania.