Tavaszi antikorrupciós hadjárat: célpontban Jászberény

Szerdán két jobbikos politikus, Hegedűs Lorántné, országgyűlési képviselő, a legerősebb ellenzéki párt önkormányzati kabinetjének vezetője, illetőleg Buda Lóránt, a Jobbik jászberényi elnöke tartott sajtótájékoztatót a település 750 millió forintos tartozásáról, illetve arról a botrányos megállapításról, hogy a végül adóforintokból kiegyenlített adósságnak nincsen politikai felelőse.

Az Alfahír több mint egy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni az úgynevezett Dalkia-üggyel. Ahogy egyre jobban megismertük a részleteket, megértettük, ez nem pusztán egy város belügye, hiszen Jászberény magán viseli az elmúlt 25 év magyar közéletének összes képtelen motívumát. Az elhibázott vezetői döntésektől kezdve, az önmaguk baklövését vizsgálni készülő politikusokon keresztül egészen a nyilvánosság semmibevételéig.

Jászberénytől a kormány, az adófizetők pénzéből átvállalta a 750 millió forint kifizetését - hozott fel Hegedűs Lorántné még egy indokot arra, hogy miért fontos megállapítani, hogy kik is az ügy felelősei.

A politikus hangsúlyozta, a tavaszi antikorrupciós hadjárat során át fogják tekinteni az önkormányzatok gazdálkodását, amely ebből a szempontból "gazdag terepnek" számít majd.

Felelevenítette, hogy

amikor a Fidesz átvállalta az önkormányzatok 1200 milliárd forintos adósságát, arra már nem volt hajlandó, hogy ennek a tetemes összegnek a keletkezését bizottságok vizsgálják ki. Így felmerülhet, hogy "nem megalapozott" minden esetben az adósságátvállalás

- vélekedett Hegedűs Lorántné, majd hozzátette: "Kósa 'húsz százalék' Lajos” által vezetett debreceni önkormányzat is 25 milliárd forintos tartozást halmozott fel.

A Dalkia-ügy 750 milliója egy újonnan keletkezett adósság, egy pervesztés eredménye, míg az azt vizsgáló helyi bizottság munkáját Hegedűs Lorántné egy "olcsó paródiának" nevezte. Ugyanakkor számára Jászberény története arra is bizonyítékul szolgált, hogy a

"korrupciónak nincs pártszínezete",

utalva ezzel a kijelentéssel arra, hogy mind a hibás döntésben, mind az ügy eltussolásában tevékeny szerepet vállaltak az elmúlt 25 év kormánypártjai.

A kabinetvezető arra is rámutatott, hogy mivel volt arra lehetőség, hogy a város által elvesztett 750 millió forint helyett sokkal kevesebbel megússza Jászberény, megtörténhetett-e a Dalkia részéről egy esetleges visszaosztás?

Így érte meg nekik?

- tette fel a költői kérdést Hegedűs Lorántné.

Meg kell nevezni a felelősöket! - szögezte le az ellenzéki képviselő, aki megosztotta abbéli meggyőződését is, hogy Jászberényben azért is próbálta akadályozni a jelenleg fideszes többségű önkormányzat Budai Lóránt feltáró ténykedését, mert "az igazság rendkívül fájdalmas számukra".

A Jobbik jászberényi elnöke a Dalkia-ügy ismertetése során felelevenítette a fontosabb momentumokat. Jászberény önkormányzata 2000-ben kötött szerződést a Prometheus Zrt.-vel, hogy a városi Szent Erzsébet kórház számára biztosítson energetikai szolgáltatást. Azonban 2008-ban a kórház gazdasági hátterét átalakították, és a működtetést két 100 százalékban önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő nonprofit cég vette át. Egyébként még ezzel sem lett volna különösebb probléma, ha valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva, az akkori szocialista polgármester és fideszes többségű testület ne gondolta volna úgy, hogy semmisnek tekinti a fennálló szerződéseket.

Már pedig ezt tette, miközben még 2008-ban is arra figyelmeztették a városvezetést, hogy ha felbontják a Dalkiával (akkor már ez a cég tulajdonolta a Prometheus üzemeltetési jogait) megkötött kontraktust, nagy baj lehet. Ugyanis a megállapodás hosszú távra szólt (15 év), valamint az üzemeltető által már beszerelt energetikai eszközök is konkrét veszteséget jelentenének a Dalkiának.

Szabó Tamás, aki 2010 óta Jászberény fideszes polgármestere, egy korábbi sajtótájékoztatón elismerte, hogy azért vállalták a pert, mert biztosak voltak az igazukban, mint elmondta: a fideszes többség úgy gondolta, nemcsak az igazság áll mellettük, hanem a jog is. Ezt olyannyira így gondolták, hogy nemet mondtak a Dalkia 150 milliós ajánlatára is (vö.: Hegedűs Lorántné felvetése).

Budai Lórántot időközben két bizottsági tisztségétől is megfosztották, miközben a fideszes többségű vizsgáló bizottságnak csúfolt grémium már a megalakulása pillanatában deklarálta,

nem céljuk a felelősök megnevezése.

Ami, ennek megfelelően el is maradt, ehelyett fizettük ezt is a költségvetésből.

A politikus azonban emlékeztetett arra is, hogy a Jászság fideszes országgyűlési képviselőjének, Pócs Jánosnak is gyökeresen megváltozott a véleménye az ügyben; amíg a kormánypárti politikus korábban Jászberény egykori baloldali vezetését hibáztatta, addig most már szerinte sincs politikai felelőse az ügynek.

"Pócs vagy akkor hazudott, vagy most változtatta meg valamiért a véleményét"

- fogalmazott Budai Lóránt, aki végül kénytelen volt megállapítani: Jászberény is a következmények nélküli városok közé került.