Terrorgyanús üzletember, fideszes haverok a Magyar Nemzeti Kereskedőháznál

Ghaith Pharaon sokáig az FBI körözési listáján is szerepelt.

 

 

Gyöngyösi szavai szerint azonban ehhez képest a külgazdasági teljesítménye export-import tekintetben a nullához gravitál pedig a Fidesz a diplomáciát gyakorlatilag a külkereskedelem alá rendelte.  Tegnap kiderült az is, hogy Matolcsy György jegybankelnök rokona; Matolcsy Mátyás két és fél éven át adott tanácsokat az MNKH Zrt.-nek, negyedévente közel egymillió forint fizetésért. Lengyel Zoltán idén januárban kötött tanácsadói szerződést a Kereskedőházzal, amiért havi 800 ezer forintot kap. Lengyel nem mellesleg a Fidesz egykori országgyűlési képviselője akit a kormánypárt elvileg kizárt tagjai sorából mert egy jogerős ítélet miatt felfüggesztetett börtönbüntetést kapott hivatalos személy elleni erőszakért. Hajdu Petra a Kormányzati Információs Központ egykori sajtófőnöke havi egymillió forintot kap, mert a Kereskedőház megbízásából Coloradóban folytat úgynevezett ügynöki tevékenységet. Az MNKH Zrt. havonta 400 ezer forintért alkalmazza szakértőként Lánszki Regőt is, az egyik II. kerületi fideszes képviselőt.

A kereskedőházak üzemeltetése 2013-ban még nem került pénzbe, 2014-ben félmilliárd forintot költöttek az ezzel kapcsolatos célokra, tavaly már 2,6 milliárd forintot. Idén a Magyar Nemzeti Kereskedőház 10 milliárd forintot kapott arra, hogy kereskedőházakat hozzon létre világszerte. Miközben tehát a költségek exponenciálisan növekednek Gyöngyösi Márton arra kíváncsi, hogy

mennyi magyar és kis közép vállalkozó jut lehetőséghez, ez milyen bevetélt jelent Magyarországnak, milyen mértékben növekszik emiatt a GDP?

Gyöngyösi emlékeztetett arra, hogy a Jobbik hónapokkal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminisztert is kérdőre vonva felhívta a figyelmet arra, hogy a Prominence Food Zrt. – melyben a Paharon-Gamma Kft. mellé kisebbségi tulajdonosnak a külügyi tárca által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. is beszállt – egy bizonyos Ghaith Pharaonhoz köthető. Ghaith Pharaon sokáig az FBI körözési listáján is szerepelt, továbbá egy 2012-es francia parlamenti jelentés úgy írja körül az üzletembert, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek által is használt, havala nevű iszlám pénzügyi hálózattal. A Jobbik szerint ez egy példátlan nemzetbiztonsági kockázat különösen azért mert Pharaonnak adta el a volt Postabank-székházat az a cég, amely Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető.