Terroristákat mosdat az al-Dzsazíra

A szíriai állami hírügynökség csütörtöki tájékoztatása szerint a pánarab hírtelevízió szerdán sugározta a Mohamed al-Golánival készített interjú első részét. Az an-Nuszra Front vezetője az interjúban kijelentette: az általa vezetett csoport el akarja foglalni Damaszkuszt, meg akarja buktatni Bassár el-Aszad szíriai elnököt, és nem szolgál nyugati célokat.
 
 Bassár ed-Dzsáfári, Szíria ENSZ-nagykövete kijelentette: az interjút "a terrorizmus népszerűsítésére, illetve a szíriai kormány és nép elleni fenyegetésre használták fel"
"Egyértelmű, hogy a katari rendszer az ENSZ Biztonsági Tanácsának listáján szereplő terrorszervezet vezetőjével készült interjúval az an-Nuszra Front képét akarja szépíteni" 
– tette hozzá a nagykövet.
 
Katar Szaúd-Arábai első számú szövetségese a térségen. Mindkét országgal kapcsolatban nyílt titok, hogy gazdasági elitjük komoly összegekkel támogatja az al-Kaidát és az Iszlám Államot. A két terrorszervezet egyébként egymással is hadban áll, de ameddig mindketten Aszad szíriai rendszere, illetve a síiták vezette iraki kormány ellen küzdenek, remek hasznos idiótái a két Öböl-menti monarchiának. 
 
Az an-Nuszra Front szerepel az Egyesült Államok által terrorszervezeteknek minősített csoportok listáján, szankciókkal sújtotta az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. A szervezet az utóbbi hetekben más lázadócsoportokkal együtt jelentősen előrenyomult a polgárháború sújtotta Szíria északnyugati részén, elfoglalta Idlíb és Dziszr-es-Sugúr városát.
 
Csütörtökön az an-Nuszra és iszlamista szövetségesei elfoglalták Aríhát, a damaszkuszi erők kezén lévő utolsó várost Idlíb tartományban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet. Szemtanúk szerint a hadsereg több tucatnyi járműve visszavonult a városból.