Thaiföld repülőre tette a becsempészett orangutánokat

Az egyik állat letépte az őket ketrecbe rakó ember egyik ujját.

A hazaszállított emberszabásúak közül tizenkettőt még kölyökkorában csempésztek át Thaiföldre és az állatokat hét évvel ezelőtt mentette meg a rendőrség, majd egy Bangkoktól nyolcvan kilométerre nyugatra fekvő vadvédelmi központba kerültek, ahol később két másik orángután is született. "Most már túl késő számukra, hogy visszakerüljenek a vadonba" - mondta Edwin Wiek, egy thaiföldi állatvédő szervezet munkatársa.

A thaiföldi hatóságok szerint az érintett orángutánok az indonéz szigetvilágban elterülő Borneóról származnak. A veszélyeztetett orángutánokat a húsukért, a hagyományos gyógyászatban való felhasználásukért, a fiatal példányokat a belföldi és nemzetközi állatkereskedelem miatt vadásszák az indonéziai erdőkben. Thaiföld 52 csempészett orángutánt adott vissza Indonéziának 2006 és 2007 között.

A most hazaküldött példányok a bangkoki nemzetközi repülőtérről indultak útnak Jakartába. Az utazás kezdete nem volt zökkenőmentes, az egyik állat ugyanis letépte az őket ketrecbe rakó ember egyik ujját. Hazaérkezésük után az orángutánok hatvan napot töltenek karanténban egy jakartai szafariparkban, majd egy borneói központba kerülnek, amely kétezer társuknak ad otthont.