Tisztességtelenül számolta a kezelési költségeket az OTP

Első fokon nyertek a devizaadósok az OTP ellen: a bíróság megállapította, hogy a banknak a kezelési költség megállapítására vonatkozó szerződési feltételei tisztességtelenek voltak.

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége első fokon pert nyert az OTP-vel szemben. A szövetség vitatta a kezelési költség, illetve a kamatok számításának módját, valamint azt is, hogy a kezelési költséget devizában számolták el. A bíróság döntése szerint csak a kezelési költségek kiszámítása esetében volt tisztességtelen az OTP, minden más pontban a keresetet elutasították. Ennek ellenére Kende Péter ügyvéd a lapnak úgy nyilatkozott: a döntés mindenképpen elvi jelentőségű, a jogszabályban foglaltakhoz képest újabb tisztességtelen szerződési feltételre mutatott rá a Fővárosi Törvényszék.

Tizenegy hónapban túlszámláztak

Kende Péter a nol.hu-nak a döntéssel kapcsolatban megjegyezte: a bank ott követte el a hibát, hogy nem vette figyelembe: az adósság havonta csökkent. Így viszont az év tizenkét hónapjából tizenegyben túlszámláztak. Ez egyébként ügyfelenként jelentéktelen összeg, ezért fogalmazott úgy az ügyvéd, hogy inkább elvi jelentőségű a verdikt.

Annak ellenére, hogy jelentéktelen összegről van szó, Kende szerint azért fontos a győzelem, mert a devizaadósok egyenként perelhetnek majd, és a jogalapot már nem is kell bizonyítaniuk. Ezzel azok járhatnak jól, akik ellen végrehajtási eljárás folyik vagy az fenyeget, mert a jogerős ítélet meghozataláig olyan ingatlant nem lehet elárverezni, amelyet per tárgyává tett tartozás miatt foglaltak le.

Fidesz csókos védte az OTP-t

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy az egész eljárás a megítélése szerint hihetetlen ellenszélben folyt, mert az OTP-t az igazságügy-miniszter érdekeltségébe tartozó Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviselte, az ítélkező bíró pedig a Kúria elnökének felesége. Így még inkább sikerként értékeli a részeredményt is.

Nem adják fel

Kendéék nem adják fel, fellebbeznek, azt szeretnék elérni, hogy a kamatok számításának módja, valamint a kezelési költség devizában történő elszámolása kapcsán is adjanak helyt a keresetnek. Ez utóbbi kérdésben egyébként van olyan ítélőtáblai döntés, amely jogszerűtlennek minősítette, hogy a banknak a havi törlesztőrészletek befizetésével kapcsolatos, ténylegesen forintban jelentkező költségeit is devizában számolták el.

Az Unicredit Bank ellen ugyancsak keresetet nyújtott be a szövetség. Itt már lényegesebben nagyobb összegekről lehet szó, különös tekintettel az árfolyam különbözetre. Arra várnának választ a bíróságtól, hogy tisztességes-e az, hogy devizahitel esetén minden kockázat az adósé.

Néhány tízmilliárdnyi devizahitel maradt

Nagyjából 3500 milliárd forintnyi lakossági devizahitel tűnt el a piacról tavaly a forintosítás nyomán, a háztartások devizában nyilvántartott tartozásai 60 milliárd forint alá csökkentek - számol be a Világgazdaság hétfői száma.

Mint írják, nulla közelébe sikerült leszorítani a lakosság devizakitettségét az idegen fizetőeszközben nyilvántartott hitelek forintosítása nyomán: a háztartásoknál lévő devizahitelek állománya a 2014. decemberi 3553,3 milliárd forintról 53,5 milliárdra csökkent.

A jegybank adatai szerint leginkább a jelzálogalapú kölcsönök átváltása járult hozzá a devizahitelek eltűnéséhez: a lakáshiteleknél egy év alatt 1744,2 milliárdról 6,7 milliárd forintra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig közel 1600 milliárdról 14,8 milliárd forintra esett vissza a lakosságnál és egyéni vállalkozóknál lévő hitelek mennyisége - olvasható a lapban.