Többek között a gázai túszokról is egyeztetett Benjámin Netanjahuval Joe Biden

Többek között a gázai túszokról is egyeztetett Benjámin Netanjahuval Joe Biden

Telefonon beszélt Izrael és az USA vezetője pénteken. Azt is felvázolták, milyen módon lehetne kifejezetten a Hamászt támadni a civilek megkímélésével. A kétállami megoldással kapcsolatban nem értenek egyet.

A Gázai övezetben továbbra is fogolyként tartott túszok kiszabadítására tett erőfeszítésekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon pénteken – tudatta a Fehér Ház.

Annak módját próbálták kidolgozni, hogy a civilek helyett célzottan a Hamász állásait támadja Izrael.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető áttekintette az izraeli katonai műveletek átalakítását, amiben az izraeli fél jobban célzott támadásokkal próbálná elérni célját, ami katonai nyomás fenntartása a Hamászon és vezetőin.

A Fehér Ház közleménye rámutat arra is, hogy az izraeli műveletek jellegének átalakítása segíthet növelni a humanitárius segélyek mennyiségét a gazai polgári lakosság számára. Joe Biden üdvözölte az izraeli kormány döntését, amivel hozzájárult lisztszállítmány eljuttatásához a palesztin területre Asdód kikötőjén keresztül, valamint az elnök megvitatta az izraeli kormányfővel az előrelépést a Palesztin Hatóságnak járó anyagi források eljuttatásában, amiből többi között képes fizetni a ciszjordániai biztonsági erők tagjainak illetményét - olvasható a közleményben.

Joe Biden a pénteki telefonos megbeszélésen ismét vázolta elképzelését egy tartós békéről, és a térségbe teljes mértékben integrált Izrael biztonságának megteremtéséről, valamint a kétállami megoldásról.

Amerika független Palesztinát szeretne, Izrael ezt élesen elutasítja továbbra is.

Az úgynevezett kétállami megoldást illetően, ami két teljesen független államként képzeli el Izrael és Palesztina jövőjét, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön egy televíziós beszédben elutasítását hangoztatta, és azokat az amerikai sürgetéseket is visszautasította, hogy Izrael csökkentse a katonai műveletek intenzitását.

A kormányfő szavaira nem sokkal később, csütörtökön a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azzal reagált, hogy „nyilvánvalóan másképp látjuk a kérdéseket”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter még szerdán Davosban a Világgazdasági Fórum pódiumbeszélgetésén azt hangoztatta, hogy Izrael soha nem lesz képes „valódi biztonságot” kialakítani a palesztin függetlenség felé vezető útiterv nélkül.

(Címlapkép: Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog közös sajtótájékoztatójuk kezdetén a jeruzsálemi kormányfői hivatalban 2016. március 9-én. MTI/EPA/UPI pool/Debbie Hill)

(MTI)