Továbbra sem tud hazajönni a Bora Borán rekedt nő és fia

A férj hozzájárulása szükséges még ahhoz, hogy a Bora Borán rekedt magyar Nyíri-Kovács Patrícia és kisfia hazaköltözhessen.

Nyíri Iván közölte: óriási lépés a család életében, hogy a gyermeket az anyja kizárólagos felügyeletére bízták és lehetővé tették elköltözésüket a nyolcezer lelket számláló Bora Boráról a szigetek fővárosába, Papeetére; "ennek régen meg kellett volna történnie". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy korábbi bírósági döntés szerint a gyermek csak akkor hagyhatja el Francia Polinéziát, ha az erről szóló dokumentumot mindkét szülő aláírja.
 
Azért helyezték a hatéves kisfiút az anya kizárólagos felügyelete alá, mert a korábbiakban már mindkét fél bíróság előtt erősítette meg, hogy semmiképpen nem kívánja fenntartani a megosztott gyermekfelügyeletet - mondta a nő apja. Hozzátette: lánya Tahiti szigetén kaphat munkát, egy angol nyelviskolában tanít már két hónapja minden második héten, ahol felajánlották neki a társigazgatói pozíciót is. A gyerek pedig ott járhat megfelelő színvonalú iskolába.
 
Közölte: lányának a múlt pénteki bírósági végzéssel megadták a gyerekfelügyeleti jogot, de azt nem, hogy legalább szabadságra hazatérhessenek, vagy legalább Amerikáig mehessenek az ott élő rokonokhoz. Továbbá nem járult hozzá a bíróság  a végleges hazaköltözéshez sem. Nyíri Iván azt mondta, a gyermek mindenképpen az édesanyjával akart maradni. Hozzátette: lánya 2012 júniusa óta külön élt férjétől, heti váltásban felügyeltek a gyermekre, "aki minden alkalommal könyörög anyjának, hogy ne kelljen Soo Il Lee-hez mennie".
 
Nyíri-Kovács Patrícia hétfőn tudatta: megkapta fia felügyeleti jogát, és Tahitire költözik vele. A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben a magyar nő koreai származású, francia állampolgárságú férje ellen. 
 
A vádiratban szereplő adatok szerint a vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban már a terhesség alatt megromlott, a férfi - a feleség elmeneküléséig - folyamatosan, többször a gyermek előtt bántalmazta a nőt.
 
Miután az asszony már az itthoni ügyvédjeivel elhatározta a válás elindítását, a férfi 2011 őszén - azzal az indokkal, hogy mindenáron megkísérli rendbe hozni házasságukat - meggyőzte a feleségét arról, hogy a gyerek érdekében próbálják meg még egyszer, utoljára összetartani kapcsolatukat, és együtt utazzanak el rövid időre, nászútjuk helyszínére, Bora Borára. Ám a férfi ott is folytatta a bántalmazást, majd amikor az anya gyerekével haza akart utazni, elvette a gyermek magyar és francia útlevelét és az anya magyar úti okmányát, hogy semmiképpen ne hagyhassák el Francia Polinéziát. Majd azóta bizonyítottan hamis - és az ottani hatóságok által is visszavont - dokumentumokra alapozva ő indított válókeresetet a felesége ellen, bírósági végzéssel érve el azt, hogy a gyereket ott tartsák.