Trafikmutyi 2.0: e-cigit is csak dohányboltban vehetünk?

Elektromos cigarettát használók és forgalmazók szervezetei az Országgyűlés népjóléti bizottságához fordultak nyílt levélben, hogy vonják be őket a törvényalkotási folyamatba - erről a kérelmezők szerdán tájékoztatták az MTI-t. 
 
A Villanypára Egyesület és az Elektromos Cigaretta Platform Polgári Egészségmegőrző Mozgalom, mint fogyasztói érdekképviseleti szervezet, valamint a Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége, mint gyártókat és forgalmazókat képviselő szervezet közös közleményében azt írják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága "kérésüket figyelmen kívül hagyva" terjesztette be az Országgyűlés elé a törvénytervezetét. Szerintük a javaslat "sárba tiporja a felhasználók jogait, a dohányosok közé száműzi őket, miközben egyenlőségjelet tesz a cigaretta és az e-cigaretta közé". 
 
Úgy vélik,
"a törvénytervezet valóságos célja az elektromos cigarettapiac nemzeti dohányboltokba irányítása",
az indoklásként kiragadott példák pedig szemben állnak a világ vezető tudományos intézeteinek véleményével. Szerintük az előterjesztés az e-cigarettát a dohányzás elleni küzdelemben a probléma részeként értékeli, nem pedig megoldási eszközként. Úgy vélik, az e-cigaretta a probléma megoldására irányuló eszközként drámai és azonnali módon, radikálisan visszaszorítaná a dohányzást és 100 ezer átszokóra vetítve mintegy 600 életet mentene meg évente.
 
 A kormány szigorítaná az elektronikus cigaretta használatát és forgalmazását, egy a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a jövőben interneten sem lehet majd ilyen terméket vásárolni. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár múlt heti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: tévhit, hogy az e-cigaretta nem káros és segít a leszokásban, és a napvilágot látott kutatások alapján döntött úgy a kormány, hogy törvényben szabályozzák az e-cigaretta használatát és forgalmazását. 
 
Hangsúlyozta: a cigaretta párája káros a környezetre és az egészségre, hosszabb távon pedig komoly megbetegedéseket okozhat, hasonlóan, mint a hagyományos dohánytermékek.  Beneda Attila hozzátette, az uniós dohányirányelvek miatt kellett pontosan meghatározni az e-cigaretta fogalmát és forgalmazásának feltételeit, jelezve egyben azt is, hogy az e-cigarettát nem fogják betiltani, de ezen termékekhez is a dohányboltokban lehet majd hozzájutni. A törvényi változtatások a jövő év nyarán léphetnek életbe.