Trükközéssel kozmetikázza az államadósság mutatóit a kormány

Volner János szerint a kormánynak csupán trükkökkel és különböző manipulációkkal sikerült az államadósságot rövid időre csökkentenie.

A politikus szerint a Fidesz elbukott az államadósság elleni harcban, jelenleg pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy kozmetikázza az államadósság statisztikáit.

Volner János emlékeztetett: 2010 első negyedévében még csak 82,1 százalékon állt Magyarország GDP arányos államadóssága, ugyanez 2014-ben pedig már meghaladta a 85 százalékot.  A kormány ennek ellenére nem strukturális átalakításokkal, hanem különböző megszorító intézkedésekkel és manipulációkkal javított csupán az államadósság mutatóin.

A politikus meglátása szerint ilyen trükközésnek tekinthető, a kincstári egységes számlán lévő likviditási tartalék időszakos fölhasználása, mellyel a kormánynak csupán átmenetileg és látszólagosan sikerült csak az államadósságot csökkentenie.

Volner János szintén manipulációnak nevezte azt, amikor az állami tulajdonban lévő vállalatokkal visszavásároltatják rövid időre a prémium euró államkötvényeket, így ezeket a cégeket is arra használják fel, hogy az államadósság mutatókat manipulálják.  Hozzátette: a kormány azzal is igyekszik kozmetikázni az adatokat, hogy az állami fenntartású intézményekben zárolással leállítják a kifizetéseket. Ezzel azt érték el, hogy mára a magyar gazdaságban maga az állam lett a legnagyobb adós. Jelenleg több mint 100 milliárd forintra rúg a ki nem fizetett számlák összege.

Jól mutatja az államadósság elleni küzdelem kudarcát az, hogy az idei első negyedévben 1896 milliárd forint értékben terveznek államkötvény kibocsájtást, míg csupán 1356 milliárd forintnyi adósság fog lejárni ugyanebben az időszakban. A Jobbik politikusa szerint így könnyen kiszámolható, hogy az államadósság 500 milliárd forinttal fog nőni az év első három hónapjában. A kormányzat így az államadósságra vonatkozó maastrichti kritériumokat sem tudja teljesíteni – tette hozzá Volner János.

A Jobbik politikusa továbbá felhívta végezetül a figyelmet arra: míg a lakosságot újabb megszorítások érik, addig az állam 229 milliárd forinttal költ többet saját kiadásaira.