Trükközik az EU: parkolópályán a szívatás, nehogy Brexit legyen belőle

Az uniós bürokraták tojástáncot járnak, nehogy Anglia a végén tényleg elhagyja a közösséget.

A "brüsszeli időzített bomba" állítólag június 23., a brit népszavazás után ketyeg majd le. Az elmúlt időszakban több uniós politikus nyilatkozatából kiolvasható volt, hogy az EU elég sok "megosztó" irányelvet tárazott be a jövőre nézve, ám jelenleg minden erőfeszítésüket igyekeznek abba fektetni, hogy Nagy-Britanniát birtokon belül tartsák.

A javaslatok között állítólag szerepel az uniós költségvetési keret további 20 billió euróval való kitolása, illetve a tagországok közötti mozgás új szabályozása, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményének módosítása is. Utóbbi két intézkedést kifejezetten a tagállami szuverenitás ellen ható lépésként írták le a különböző források.

Mercedes Bresso olasz szociáldemokrata képviselő szerint a brit referendum sok tárgyalást megakasztott, "ám most nincs itt az ideje új problémák gyártásának", ezért az EU inkább kivár.

"A felvetéseket június után is megtárgyalhatjuk" - tette hozzá egy francia tisztségviselő - "sőt, akkor sokkal kedvezőbb feltételeink lesznek a vitához, hiszen már nem a brit nyomás alatt kell döntést hoznunk. Ez a többi tagország védelmét is szolgálja."

Pedro López de Pablo, az Európai Néppárt szóvivője szerint manapság olyan közhangulat uralkodik, amelyben mindenki az EU-t támadja, épp ezért a Bizottság minden ilyen kérdésben kiemelt körültekintéssel igyekszik eljárni.

"Most, amíg gondok vannak Angliával, nem lenne előnyös ezekről a kérdésekről beszélni"

- jelentette ki.

Jan Olbrycht, lengyel képviselő pedig úgy fogalmazott:

"A népszavazás előtt nem akarják kinyitni Pandóra szelencéjét."

Az EU jelenleg "gondolkodási fázisban" van azt illetően, hogy miként módosítsák Emberi Jogok Európai Egyezményét, ami komoly hatással lehet a brit igazságszolgáltatásra és jogrendre.

Nem meglepő, hogy a Nigel Farage vezette Unió-ellenes szövetségnek is pont ez az egyik kiemelt témája a Brexit kapcsán.