Tudjon meg többet a HDMI kábelekről! (x)

Tudjon meg többet a HDMI kábelekről! (x)

A HDMI kábelek neve mindenki számára ismerősen csenghet, azonban kevesebben vannak, akik tudják is, hogy mit takar az elnevezés, illetve mire való, mihez használható, és van-e még létjogosultsága a vezeték nélküli technológia korában.

Amikor a különféle multimédiás eszközökhöz választunk kábeleket, a HDMI kihagyhatatlan, akár a háztartásokról, akár a vállalati és kereskedelmi szektorról beszélünk. Ez az a leggyakrabban használt kábel, amely olyan eszközöket köt össze a televízióval, mint a digitális TV, a DVD- és a BluRay-lejátszó, az Xbox, a Playstation vagy az AppleTV, de ma már a laptopokon és a PC-ken is megjelenik, projektorok, videófalak is használják. A Kábelvilág webáruház különféle HDMI kábeleket kínál a nagy felbontású eszközök összekapcsolására. Tudjon meg róluk többet, hogy megfelelően választhasson!

Mire szolgál a HDMI kábel?

A HDMI a High Definition Multimedia Interface (nagy felbontású multimédia interfész) rövidítése, és a leggyakrabban használt HD jel a nagy felbontású hang és videó átvitelére egyetlen kábelen keresztül. Népszerűségének oka, hogy a HDMI kábel tömörítetlen adatokat továbbít, nincs szükség azok analóg jellé alakítására, ezáltal a videó minősége nem romlik, a képek élesebbek, a hang is kiváló és torzításmentes marad.

A HDMI a bevett szabvány arra, hogy az otthoni szórakoztató eszközökről egy kábelen keresztül videót és hangot is küldjön a televízióra. Ez a legjobb módja a DVD-, BluRay- és Ultra HD BluRay-lejátszók, videojáték-konzolok és streaming médiás eszközök csatlakoztatásának. Ez a szabvány egyszerűsíti, felváltja a külön audio/videó kábeleket igénylő analóg megoldásokat, például a korábban általánosan használt VGA-t és az audio jacket.

HDMI típusok

A HDMI-csatlakozóknak több méretű szabványos változatai léteznek, a legelterjedtebb HDMI 1.4 megtalálható az audiovizuális berendezések és eszközök többségén, és elegendő sávszélességet biztosít a 4K videók akár 24 képkocka/s sebességgel történő kezeléséhez.

A HDMI 2.0 specifikáció 10,2 Gbps-ról 18 Gbps-ra növelte a HDMI-kábelek maximális sávszélességét, és megteremtette a 8K alapját.

A HDMI 2.1 a 8K és a magasabb felbontások támogatására készült, maximálisan 48 Gbps sávszélességgel, és akár 120 képkocka/s sebességű 4K és 8K videót is képes kezelni. A HDMI 2.1 még nagyobb hangsúlyt fektet a jövőbiztosságra, támogatja az akár 10K felbontást, valamint a dinamikus HDR-t a 4K120 és 8K60 videókhoz. Hasznos lehet videószerkesztéshez, de a fogyasztói média még nem közelíti meg a határait.

A HDMI átvitel korlátai

A HDMI átvitel távolságának azonban vannak korlátai, szabványos HDMI-kábel használata esetén a kábel hossza legfeljebb 10-15 méter lehet.

Számos lehetőség létezik a HDMI-jel távolságának növelésére, amire szükség lehet például egy házimozi rendszer kiépítése esetén. Jelerősítésre szolgálnak a HDMI-kapcsolók és átjátszók, vagy a legújabb HDMI-over-Ethernet kábel vagy HDBaseT technológia, amely a jelet akár 100 méterre is kiterjesztheti.