Tudni akarja mennyit ér a némaság egy fideszes politikusnak?

A Blikk most részletezi, hogy pontosan mennyi pénzébe is kerül az adófizetőknek a fideszes honatya hangtalan merengése a Tisztelt Házban.

Bíró az előző ciklusban Nógrád megyei listáról jutott be, ezért négy éven át havi 394 230 forintos alapfizetése mellé 414 ezres választókerületi pótlékot is kapott, hozzá a 116 ezer forintos lakhatási támogatást. Az új ciklusban pedig havi bruttó 748 ezer forintos fizetésért „intézi" az ország ügyeit – számol be a lap, melynek számítása szerint a fél évtized alatt Bíró közel 55 millió forintot kapott az Országgyűléstől. A Blikk hozzáteszi:  „Ám mivel a honatyák munkatársait, laptopját, de akár irodáját is fizetik a közösből, Bíró után az egyéb költségekre újabb tízmilliók mehettek el.”

A fideszes honatya az indítványok terén sem kapkod el semmit sem. „Bíró öt év alatt tíz indítványt nyújtott be, míg a legtöbb társa ennek alaphangon 10-20 szorosát” – írja a lap.

Muszáj megjegyezni, azért nem Bíró Márk az egyetlen a parlamentben, aki nem fárasztja magát kimerítő felszólalásokkal. Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója nyugodtan kezet foghat Bíróval, mert ő is már ötödik éve tartja - bizonyára jól jövedelmező - némasági fogadalmát. A néma tizenhármakhoz tartozik még a fideszes cigánypolitikus Farkas Flórián, továbbá Simonka György, Varga József és Selmeczi Gabriella is. Ők a parlament tavalyi megalakulása óta hódolnak a csendnek. De a legnagyobb csendemberek közé tartozik Gyurcsány Ferenc is, aki 2013 októbere óta teljesen értelmetlenül ücsörög az Országházban az adófizetők pénzén. Sokkal beszédesebb, ha mondjuk, Friderikusz Sándorral van összezárva.