Tudta? A Fideszt annyira érdekli a demokrácia, mint a külföldön dolgozó magyarok sorsa

A fideszes képviselők megint nem fognak dolgozni.

Mint ismert, a kormány által kiírt október 2-ai kvótareferendumon az Orbán-kormány megkülönbözteti a külföldön dolgozó, de magyar lakcímmel rendelkező honfitársainkat, és az elcsatolt területeken élő nemzettestvéreinket. Míg az utóbbiak szavazhatnak levélben, addig a külföldön dolgozóknak akár 400 kilométer is utazniuk kell, hogy a kijelölt konzulátuson élhessenek demokratikus jogukkal.

Aggályos

Ez a kvótareferendum kapcsán nemcsak a népszavazás érvényességét, hanem annak törvényességét is veszélyezteti, ugyanis - szemben az országgyűlési választásokkal - ebben az esetben minden választásra jogosult polgár ugyanarra a kérdésre válaszol, így mindenképpen aggályos ez a fajta diszkrimináció.

Több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy a Jobbik kiállt a külföldön dolgozó magyar állampolgárok levélben történő szavazása mellett (ebben partnere volt a parlament másik XXI. századi pártja, az LMP is), ugyanakkor a többi számottevő politikai erő viszonya a kérdéshez, már finoman szólva is visszás.

A megkülönböztetés a Fidesz által kreált választó jogi törvény beiktatása óta hivatalos, Gulyás Gergely módosítója után. A kormányt ezután azzal vádolták, hogy a katasztrofális politikája miatt kivándorlók százezreit akarja ezzel távol tartani attól, hogy szavazattal is kifejezzék negatív véleményüket a kormányzásukról.

Így néz ki a parlament fideszes képviselők nélkül (fotó: Béli Balázs/Alfahír)

S bár a szocialista kormányok ideje alatt kezdődött meg a magyar szakmunkások, értelmiségiek kivándorlása, látszólag az MSZP is támogatta a levélben történő szavazati jog kiterjesztését. Azonban, amint konkrétan is lehetett volna tenni a több százezer magyar ügyéért, egyből kifarolt a Jobbik kezdeményezése mögül.

A Fidesz kommunikációja is változott, amíg korábban Kósa Lajos még úgy nyilatkozott, hogy

"a Jobbik egy olyan lehetőséget szeretne kinyitni (a levélben történő szavazással - a szerk.), amely számtalan visszaélésre teremthet alapot, csak reménykedünk, hogy nem valamiféle választási trükkön vagy visszaélésen törik a fejüket",

addig most már arról beszél a Fidesz frakcióvezetője, hogy aggályos egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatni.

"Az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a kvótareferendumot"

- blöfföl ma már Kósa.

Egyébként a Fidesz a Városliget kapcsán már egyszer bemutatta, hogy csak akkor tartja fontosnak a parlamenti munkát, ha az élő szavazógépként működő képviselőiknek nyomkodnia kell a gombokat.

Ha pedig arra kíváncsi, hogy a kivándorlás által is kialakult kritikus munkaerőhiánynak milyen következményei vannak már most, akkor klikkeljen IDE!